Na tržištu rada pomama za trgovcima,IT-evcima i mašincima Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 15. 08. 2018. 17:11:16

Broj oglasa za posao je u prvih pet meseci tekuće godine porastao za čak 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a najtraženiji profili su trgovci, IT stručnjaci i mašinci, prema analizi broja oglasa na sajtu Poslovi.infostud.com.

laptop

 

Po isteku maja u 2018. godini bilo je objavljeno 13.792 aktivnih oglasa, u odnosu na 10.196 aktivnih oglasa iz prvih pet meseci prošle godine, pokazao je kratki presek objavljenih oglasa na tom sajtu.

Najčešće objavljivani oglasi u prvoj polovini 2018. godine su iz kategorije poslova: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, nešto manje u oblasti ekonomija i administracija.

U kategoriji trgovine, najtraženiji su bili prodavci u prodajnom objektu, komercijalisti, poslovođe, referent nabavke i telefonski operater, u oblasti IT-ja: Java Developer, C#/C++ Developer, JavaScript Developer, PHP Developer i .NET Developer, a u mašinstvu – mašinski inženjer, serviser, mehaničar/automehaničar, mašinski tehničar i bravar.

Što se elektrotehnike tiče tražili su se elektroinženjeri, električari, elektromonteri, a u kategoriji ekonomija često su raspisivani oglasi za: referente računovodstva, analitičare, menadžere za kontrolu kvaliteta, knjigovođe itd.

I dalje se na tržištu rada teško stiže do kuvara, poslastičara i pekara, a o tim profilima se može govoriti kao o tzv. deficitarnim pozicijama, jer je na oglase stizalo daleko manje prijava od prosečnog broja.

Što se tiče konkretnih pozicija, u prvoj polovini ove godine najteže je bilo zaposliti: šefa kuhinje, kuvara, recepcionara, poslastičara, konobara, šankera, pekara, itd.

Tražili su se radnici i iz oblasti mašinstva: autolakirer/farbar, metalurški tehničar, serviser, izrađivač alata, metaloglodač, autolimar, limar, ali odziv na oglase je bio u proseku ispod 10 prijava.

Iako se IT oblast vrlo brzo razvija i objavljuje se najveći broj konkursa, na oglase se prijavljuje daleko manji broj kandidata u odnosu na prosečan broj prijava po konkursu, koji je 2017. iznosio oko 76 kandidata.

Iz tog razloga se i ova obalst smatra jednom od najdeficitarnijih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 13°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana