Na Sajmu poljoprivrede predstavljen prototip IMT traktora Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 16. 05. 2018. 14:50:23

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je devet prototipova budućih IMT traktora koji će se proizvoditi u Srbiji.

IMT.jpg-traktor-greb

Kamal Ahuđa, zamenik direktora kompanije „Tafe“ zadužen za evropsko tržište i direktor IMT-a, kaže za portal Agroklub da očekuje da u Srbiji u narednih pet godina dođu do proizvodnje od 5.000 ovih traktora godišnje.

Podseća da je „Tafe“ kupio brend IMT-a kao i intelektualnu svojinu i pet hektara u Jarkovcu gde je nekadašnji jugoslovenski gigant proizvodio prikolice.

Ahuđa kaže da još uvek nije siguran da li će u Jarkovcu biti proizvođeni traktori te da je izazov za tu kompaniju kvalifikovana radna snaga.

„Nismo još 100 odsto sigurni da li ćemo traktore proizvoditi na toj lokaciji. Upravo je izazov kvalifikovana radna snaga. Da li su spremni da se voze do Jarkovca svaki dan ili ćemo biti prinuđeni da fabriku podignemo negde bliže Beogradu“, objašnjava Ahuđa.

Ocekuje da se u Srbiji u narednih pet godina dostigne proizvodnja od 5. 000 traktora godišnje.

„Znamo da su mnogi kooperanti koji su radili za IMT prestali da postoje. Izazov je oživeti mrežu kooperanata. Izazov je što ćemo mi prve godine proizvoditi, možda 1.000 traktora, pa druge 1.500 do 2.000 traktora i tako dalje. To je dugorocan posao“, objašnjava Ahuđa.

Kaže da bi mali privrednici mogli za IMT traktor da obezbede gume, felne, akumulator, sedište, volan, filteri, ulje, farove…, ali napominje da treba biti realan te da motor za traktor neće moći da se pravi u našoj zemlji.

Svi ovi delovi, činiće 50 odsto budućeg traktora, kaže, što će omogućiti da se uđe na tržište Rusije.

„Dovoljno je da proizvod ima 50 procenata komponenti iz Srbije i može da uđe na tržište Rusije bez carina“, navodi Ahuđa.

Najveća promena kod novog modela koji će se na našem tržištu pojaviti početkom 2019. godine je motor, kaže Ahuđa i najavljuje da će se traktor proizvoditi sa Euro 3 A motorom što je, kaže, standard za traktore ispod 50 konjskih snaga.

Indijski „Tafe“ godišnje proizvede 180.000 traktora, a od tog broja su 120.000 pod brendom Masi Ferguson, a vlasnici su i bavarskog brenda Ajher (Eićer) i godišnje od ove marke proizvedu 60.000 komada.

TAFE je sa 15,2 procenata najveći deoničar u AČO korporaciji, koja je član kluba Fortune, koju čini 500 firmi.

„Mi nismo ušli na tržište da bi pravili traktore samo za teritoriju Srbije. To će biti u prvom krugu. U drugom krugu će biti bivša Jugoslavija, a u trećem krugu i dalje Bugarska, Mađarska, Rumunija i eventualno ćemo izvoziti u Aziju“, rekao je Ahuđa za Agroklub.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana