Gradnja stanova na proleće, kvadrat oko 500 evra Srudio B, Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 11. 12. 2017. 11:12:27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi gradnja stanova u državnoj stanogradnji za pripadnike Vojske Srbije, policije, Bezbednosno-informativne agencije mogla da počne na proleće, u šest gradova Srbije, a da bi cena kvadrata mogla da bude prosečno oko 500 evra.

vucic-tanj

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisje koja će se time baviti rekao da je oko 20.000 zaposlenih u MUP bez stana, oko 14.000 u VS i oko 1,500 u BIA a uključeni će biti i oni koji rade u zatvorima, ali i dodao da su to grube procene i da će Vlada do 15 januara izaći sa konkretnim podacima.

„Nismo mogli da uđemo u ovu realizaciju ranije, jer je bilo potrebno državno učešće. Sada su stvoreni uslovi za ulazak u veliki projekat državne stanogradnje“, rekao je predsednik Vučić i ukazao da će za izgradnju oko 2 miliona kvadrata učešće države biti 250 miliona evra.

„Ideja je da popravimo živoitni standard ljudima koji rade težak posao za našu državu. Mislim da policiju, vojsku, pripadnike Vojno-bezbednosne agencije, čuvere zatvora…zbog kojih se osećamo bezbedno, a imaju nevelika primanja i teško mogu sebi da priušte rešavanje stambenog pitanja dugoročno, da moramo da ih zbrinemo“, istakao je Vučić.

Učestvovao je, kaže, na današnjem sastanku zato što je zamoljen da to ucicni i jer je to bila njegova ideja, ali će ceo posao izneti vlada, a on je uveren da će premijerka i njen kabinet uspeti da to sprovedu kvalitetno i do kraja.

„Naš cilj je da ako školujemo policajce i vojnike, a ulagaćemo sve više u njihovo obrazovanje, naš cilj je da oni ostanu u vojsci i policiji“, dodao je predsednik Srbije.

Kako je istakao, stanovi će se prodavati pod najpovoljnijim uslovima.

Cena kvadrata će biti u proseku 500 evra – u Vranju će biti manje, a u Beogradu između 550 i 580 evra.

Prema njegovim rečima, stanovi će biti na dobrim lokacijama, od kojih su neke već poznate.

Kako je rekao, danas su bili prisutni i gradonačelnici Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja, Kragujevca i Kraljeva, gde će se graditi stanovi.

On je rekao da je namera da se popravi životni standar pripadnicima snaga bezbednosti, da će im plate rasti, ali da je i ovo način da mogu da planiraju porodice, da imaju bolji život, ali i da oni koje je država školovala ostanu da rade u struci.

Dodao je da će verovatno biti klauzule da se deset godina stan ne može staviti na tržište ili da se ima obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.

Precizirao je da će stan od oko 60 kvadrata koštati oko 30. 000 evra, da će uz kamate biti 126 evra mesečno prvih 25 godina a poslednjih pet 25 evra.

Naveo je da će to zaposliti naše radnike, građevisnke kompanije, povećati BDP, a da će ako sve bude završeno što se podataka i kriterijuma tiče do 15 januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. gdoine.

Predsednik Srbije rekao je i da su stanovi po povoljnim uslovima način na koji država pokušava da sačuva ljude u čije školovanje je uložila mnogo energije, novca, kako bi ih sprečila da odu kod Kostića ili Miškovića, na primer.

„Oni koji kupe stanove po ovim neverovatnim uslovima dužni su da provedu jedno vreme u službi i daju doprinos državi“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je nemoguće sprečiti da ljudi iz žandarmerije ili drugih rodova policije noću čuvaju splavove, jer se trude da zarade i izdržavaju porodice.

„To ne može u potpunosti da se izbriše ili zabrani. Ma koliko je to suštinski ili formalno zabranjeno nije lako sprečavati“, rekao je Vučić.

On je ukazao da država školuje Kobre, najelitniju jedinicu, a onda oni dobiju od Kostića ili Miškovića tri puta veću plati i čuvaju ih ili rade za njih.

One Response to “Gradnja stanova na proleće, kvadrat oko 500 evra”

  1. Komentator kaže:

    A šta bi sa onom jeftinom stanogradnjom iz 2014? Ajde prvo to, jer je jeftiniji kvadrat nego ova iz 2017.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 13°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana