Muzej savremene umetnosti spreman za otvaranje RTS

KulturaKultura Pocetna 16. 10. 2017. 21:06:35

Posle 10 godina i više puta najavljivanog otvaranja, Muzej savremene umetnosti konačno bi trebalo da otvori vrata 20. oktobra. Svih ovih godina obnavljali su se depoi, radionice, ateljei za konzervaciju, krov, enterijer, instalacije i fasada. Za svečano otvaranje rekonstruisane zgrade, Vlada je izdvojila oko 30 miliona dinara.

muzej-savremene-umetnosti-greb

Devetog februara 2015. godine, sat koji je postavio tadašnji ministar kulture Ivan Tasovac trebalo je da odbrojava sate do otvaranja Muzeja savremene umetnosti 20. oktobra iste godine. Brojanje se odužilo još dve godine.

Za deceniju, koliko muzej ne radi, menjali su se projekti, građevinska preduzeća i čak pet ministara kulture.

„Mislim da ćemo biti jako iznenađeni kako sada izgleda. To je bila jedna opsežna, to je jedna fantastična zgrada koja ponovo počinje da živi. Mi smatramo da smo bili referentna ustanova toliko godina, u ovom regionu, čak i van regiona, i računamo da ćemo to sa otvaranjem muzeja ponovo postići“, rekao je direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada.

Ovaj muzej prikuplja, čuva, proučava i publikuje jugoslovensku i srpsku umetnost od 1900. godine. Kolekcija broji više od 8.000 umetničkih ostvarenja. Za novu postavku „Sekvence“ odabrano je tri stotine.

Zgrada Muzeja urađena je po projektu Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Za upravnika je imenovan njegov inicijator i osnivač Miodrag B. Protić.

Muzej savremene umetnosti počeo je da radi 20. oktobra 1965. Otuda namera da se tog datuma, posle decenije, opet otvori. Prvih sedam dana radiće non-stop, a ulaznice se neće naplaćivati.

Opširnije na rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana