MUP: Hapšenja u Zaječaru zbog zloupotrebe položaja Tanjug

HronikaHronika Pocetna 11. 09. 2017. 11:30:20

Zaječarska policija uhapsila je bivšeg predsednika opštine Zaječar Sašu Mirkovića i još jednu osobu, M. T, zaposlenu u gradskoj upravi, zbog sumnje da su oštetili budžet Grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara.

mup72011072014.jpg

Oni će u zakonskom roku od 48 sati biti privedeni nadležnom tužilaštvu na saslušanje.

U saopštenju zaječarske policije se navodi i da je M. T. je uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, tako što je od septembra do decembra 2013. godine, prekoračivši granice svojih ovlašćenja, ugovorila nabavku robe u vrednosti od 13.960.799,90 dinara, a bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke.

Mirković je osumnjičen da je, „u saizvršilaštvu“, izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, tako što je prekoračio granice svojih ovlašćenja i usmeno naložio M.T. da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama.

Na teret mu se stavlja da je posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva „OFY Company“ DOO Beograd izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

U saopštenju se dodaje da je Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru podneta i krivična prijava protiv Mirkovića, kao bivšeg odgovornog lica Grada Zaječara, kao i protiv D.P. i A.V, bivših odgovornih lica u Fudbalskom klubu „Timok“ iz Zaječara, zbog sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Krivičnom prijavom se terete da su od avgusta 2013. godine do februara 2015. godine u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi za „Timočka TV i radio“, zaključili štetan ugovor o poslovnoj saradnji po klub.

Na osnovu tog ugovora FK „Timok“ je sukcesivno uplatio „Timočkoj TV i radio“ 20.944.000 dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja.

Od ove sume deo novca u iznos od 1.872.000 dinara sa računa ove televizijske kuće odmah prebačen na račun privrednog društva „Beoton R“ iz Bora, čiji je faktički vlasnik Mirković, iako nije uobičajena praksa da klub plaća televizijskoj kući da vrši TV prenose svojih utakmica, već naprotiv.

Osumnjičeni su na taj način, za navedeni iznos oštetili FK „Timok“, a „Timočkoj TV i radio“ i „Beoton R“ pribavili imovinsku korist, piše u saopštenju MUP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana