Multimedijalni spektakl „Nemanjići“ na zgradi Starog dvora Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 12. 07. 2017. 14:32:09

Građani Beograda i gosti prestonice moći će u petak i za vikend da se upoznaju za dinastijom Nemanjića i bogatom kulturnim, duhovnim i istorijskim nalseđem te loze, kroz multimedijalni spektakl „Nemanjići“.

nemanici-grad-prinskrin

Na fasadi Starog dvora, kroz novi umetnički izraz, 4D projekcijom i mapiranjem, multimedijalni projekat predstaviće vladare Nemanjića, osnivače srpske države, i važne događaje srednjovekovne srpske istorije. Spajanjem tradicije i moderne tehnologije oživeće se duh Nemanjića iz srednjovekovne Srbije i približiti se novim generacijama.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je projekat za nas veoma važan, jer se ove godine obeležava 800 godina od krunisanja prvog srpskog kraja, Stefana Prvovenčanog, što je prava prilika da se kao društvo upoznamo sa dinastijom Nemanjića. Skupština grada daje doprinos upravo multimedijalnim projektom, predstavljanjem Nemanjića – vladara iz dinastije koja je vladala Srbijom više od 200 godina i najvažnijih istorijskih događaja, koji će pomoći da ta tema postane važna. „Verujemo da ćemo na taj način dati doprinos da mlađe generacije saznaju nešto o Nemanjićima i nauče nešto o našoj prošlosti“, rekao je Vesić.

On je ukazao da se, kao društvo, nažalost, ponašamo kao da je naša istorija počela 1804. godine, koja je jeste važna i odnosi se na period obnove državnosti, ali je, ističe, veoma važan i Srednji vek. „Mi nemamo nijednog srednjovekovnog vladara na novčanici, ponašamo se kao da Srednji vek ne postoji. Sve što radimo, uz podizanje spomenika Stefanu Nemanji“, daće doprinos da počnemo da komuniciramo sa Srednjim vekom i da se drugačije ponašamo prema kulturnoj zaostavštini iz tog perioda“, istakao je Vesić.

On je najavio da će u narednih nekoliko nedelja biti raspisan konkurs za spomenik Stefanu Nemanji.

Pomoćnik ministra za kulturu i informisanje za digitalizaciju Dejan Masliković kazao je da to ministarstvo već deset godina ulaže mnogo sredstava u digitalizaciju u ustanovama kulture. Kako kaže, nadležni će nastaviti da podržavaju projekte kojima je cilj da se afirmiše bogata prošlost i istorija Srbije, duga više od 1.000 godina. „Korišćenje novih digitalnih tehnologija, koji su naša neminovnost, omogućava se da nam svi sadržaji budu dostupni i da na lak, jednostavan i brz način dobijemo sve informacije koje nam trebaju“, rekao je Masliković. Budući da mladi dolaze do informacija na sajtovima i društvenim mrežama, cilj je da im se obezbede kvalitetni i edukativni sadržaji, koji će oplemeniti njihov život, naučiti ih nečemu i napraviti od njih dobre i kvalitetne ljude koji će voleti svoju državu.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić kazala je da je naš narod malo upoznat sa istorijom te da će ovakav vid prezentacije doprineti da građani saznaju o nastanku naše države i značaju za pokolenja. Beograđani će moći da pogledaju spektakl u petak, subotu i nedelju, posle 21 sat, kada padne mrak, kako bi vizuelni efekti bili u potpunosti jasni na fasadi zgrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 23°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana