Multimedijalni spektakl „Nemanjići“ na fasadi Starog dvora Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 14. 07. 2017. 22:57:44

Beograđani i njihovi gosti mogli su večeras da se upoznaju sa dinastijom Nemanjića i bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem te loze, kroz multimedijalni spektakl „Nemanjići“.

nemanjici-printskrin-tanjug

foto printskrin Tanjug

Na fasadi Starog dvora, kroz novi umetnički izraz, 4D projekcijom i mapiranjem, multimedijalni projekat predstavio je vladare Nemanjića i važne događaje srednjovekovne istorije, a povodom osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja, Stefana Nemanje Prvovenčanog.

Zamenica predsenika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović kaže da je grad Beograd prepoznao ovaj projekat kao važan, ne samo za prestonicu već i za celu Srbiju.

„Sigurna sam da Beograđani i posetioci grada vrlo dobro znaju istoriju Srbije i za lozu Nemanjića, to su vladari koji su od Srbije napravili tada jednu od najvećih država na Balkanu, ostavili su iza sebe zadužbinu i pisani trag zahvaljujući kome mi danas učimo i znamo o našoj istroiji“, rekla je Radulović novinarima.

Ona je istakla da je Grad Beograd želeo da pokaže koliko se ponosi istorijom, ali i da na moderan način mladima predstavi srednji vek.

„Ovo je veliki događaj u našoj prestonici, očekujem da će zaživeti i da ćemo imati još projekata koji će pokazati kakvu istoriju Srbija ima“, istakla je Radulović.

Ona je podsetila da će na inicijativu predsednika Aleksandra Vučciha Srbija dobiti spomen obeležje Stefanu Nemanji.

Kreativni direktor kompanije za digitalnu umetnost „Ohilužns“ Nikola Simić kaže da projekat predstavlja nastavak napora te kompanije da gostima i građanima Beograda ponudi sadržaje koje u sebi imaju tradiciju i kulturu.

„Uspeli smo da spojimo srpsku tradiciju i obeležavanje 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, početak srpske kraljevine sa najmodernijom tehnologijom“, rekao je on novinarima.

Desetomunitne projekcije će biti organizovane i za vikend 15. i 16. jula u 21 sat, a projekat su podržali Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i SPC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana