MSP BiH:Dodik ne govori istinu,tražio je pratnju za put u Hrvatsku Tanjug

RegionRegion Pocetna 17. 02. 2018. 22:10:06

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine tvrdi da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije govorio istinu kada je rekao da mu ne treba zaštita policije kada se nalazi na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko obezbeđenje i da njegova pratnja ne putuje naoružana.

sarajevo72021072014.jpg

 

Dodik je, naime, ranije danas rekao da mu, za razliku od člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, ne treba zaštita policije kada je na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko obezbeđenje i da njegova pratnja ne putuje naoružana, podseća Fena.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, s druge strane, navodi u saopštenju da je kabinet Dodika pre odlaska u Hrvatsku 14. februara uputio dopis tom ministarstvu u kojem je, kako se tvrdi, navedeno da je od institucija Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsednika RS obezbedi nesmetan prelaz, te patrola policije i policijska pratnja s eskortom, prenosi Klix.ba.

„To je zatraženo za jedan od graničnih prelaza sa Hrvatskom.U istom dopisu je navedeno da pratnja predsednika RS putuje naoružana, sa precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije“, navodi ministarsvo.

Ministarstvo dodaje da ove podatke neće objaviti iz bezbednosnih razloga.

„Ministarstvo je dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da isti odmah bude prosleđen nadležnim institucijama Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje i da ne raspolaže informacijama da li je udovoljeno Dodikovoj molbi i poziva medije da se informišu na koji način je realizovano navedeno putovanje.

„Dodik je danas potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku, dana 15. februara prošle godine, službeno vozilo u kojem se on nalazio presretnuto od strane policije Republike Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 kilometara po času, te da je zbog toga na licu mesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje“, navodi se u saopštenju.

Dodik je ranije danas demantovao pisanje „Jutarnjeg lista“, koji je objavio da je hrvatska policija razoružala njegovo obezbeđenje kada je neslužbeno boravio u Hrvatskoj, rekavši da u toj zemlji nikada nije imao niti izazvao incident.

„U Hrvatskoj nikada nisam imao, niti izazvao incident. Pre nekoliko dana kada sam se vraćao sa proslave Dana državnosti Srbije, kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to“, rekao je Dodik prenose Nezavisne.com.

On je dodao i da kada ide u Hrvatsku ne nosi oružje niti treba da ga štiti ta zemlja, kao i da nema obavezu da se prijavljuje nadležnim institucijama kada putuje kroz nju.

Zagrebački „Jutarnji list“ objavio je jutros, pozivajući se na saopštenje hrvatskog MUP-a, da je Dodik u sredu neslužbeno boravio u Hrvatskoj, kao i da je prilikom zaustavljanja kod Vinkovaca policija razoružala njegovo obezbeđenje.

U tekstu se navodi i da je ambasada BiH 12. februara obavestila MUP Hrvatske da će Dodik 14. februara putovati u Gornjokarlovačku eparhiju i tražila pratnju za njega dok je na teritoriji Hrvatske, ali da je taj zahtev odbijen, jer Dodik „nema status štićene osobe“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno vedro

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana