Moody“s povećao rejting Srbije Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 18. 03. 2017. 12:12:13

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody“s povećala je kreditni rejting Republike Srbije sa „B1″ na „Ba3″ uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

moody_logo

Osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Republike Srbije su uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije što je omogućilo smanjenje učešća javnog duga u BDP i sprovođenje strukturnih reformi koje su povećale sposobnost srpske privrede da odgovori na šokove i ubrzale ekonomski rast.

Agencija navodi da su se pozitivni fiskalni trendovi odrazili na deficit opšte države koji je u 2016. godini iznosio 1,4 odsto BDP, daleko ispod cilja od 4 odsto BDP, kako je prvobitno planirano Zakonom o budžetu za 2016. godinu. Republika Srbija je zabeležila realan privredni rast od 2,8 odsto u 2016. godini, što predstavlja najvišu stopu rasta u proteklih osam godina, navodi se u saopštenju.

Prema očekivanju rejting agencije Moody“s, pozitivni trendovi nastaviće se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope privrednog rasta od 3,0 odsto i 3,3 odsto respektivno.

Ova rejting agencija ističe uspešnu fiskalnu konsolidaciju kao jedan od glavnih faktora koji su uticali na poboljšanje kreditnog rejtinga. Po prvi put od 2005. godine ostvaren je budžetski suficit, smanjen višegodišnji pritisak na rast racia javni dug -BDP koji je na kraju 2016. godine iznosio 74,0 odsto BDP.

Na bolje izvršenje budžeta uticao je i rast u naplati prihoda. Učešće prihoda opšte države u BDP u 2016. godini poraslo je na 44 odsto, što predstavlja najviši nivo od 2007. godine i ujedno je iznad proseka grupe zemalja sa istim kreditnim rejtingom.

Jaka privrženost Vlade Republike Srbije daljem sprovođenju reformi, rast izvoza, uspešno održavanje cenovne i finansijske stabilnosti od strane Narodne banke Srbije i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom bili su takođe bitni činioci u donošenju pozitivne odluke rejting agencije Moody“s u vezi sa unapređenjem kreditnog rejtinga Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Vučkovć: Veći ugled Srbije u očima sveta i investitora

Povećanje kreditnog rejtinga po oceni Agencije Moody“s znači da će Srbija u očima sveta, investitora i kreditora imati veći ugled, izjavio je danas član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković navodeći da plan Vlade Srbije treba da bude dalje smanjenje deficita.

Povodom ocene te agencije Moody“s o povećanju kreditnog rejtinga Srbije sa „B1″ na „Ba3″ uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, Vučković kaže da je to veoma važno jer se ugrađuju kamatne stope koje su, dodaje, niže ako je kreditni rejting viši.

„S obzirom da se u ovoj godine očekuje porast kamatnih stopa u svetu, ovo je dobra vest jer će ublažiti eventualni porast kamatnih stopa“, rekao je Vučković za Tanjug.

Poboljšanju kreditnog rejtinga Srbije, kaže, doprinela je uspešna fiskalna konsolidacija, a smanjenje fiskalnog deficita je omogućilo i privredni rast, te su postignute rezultate zapazile i rejting agencija.

Vučković, međutim, navodi da se i dalje nalazimo prilično nisko na toj lestvici inevsticionog rejtinga, odnosno na nivou špekulativnih obevznica, te je zato potrebno da i dalje unapređujemo našu ekonomiju kako bi dospeli do najviših investicionih rejtinga.

Prema očekivanju rejting agencije Moody“s, pozitivni trendovi nastaviće se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope privrednog rasta od 3,0 odsto i 3,3 odsto respektivno, a Vučković navodi da je moguće i dalje smanjenje fiskalnog deficita, te da to treba da bude vladin plan.

„Moramo da radimo na reformi društva, naročito državnih preduzeća koja su trenutno najveći generator deficita kako bismo i dalje imali nizak i jos niži deficit i kako bismo bili sređenija država“, zaključio je Vučković.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody“s navela je da su osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Srbije uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije što je omogućilo smanjenje učešća javnog duga u BDP i sprovođenje strukturnih reformi koje su povećale sposobnost srpske privrede da odgovori na šokove i ubrzale ekonomski rast.

Agencija navodi i da su se pozitivni fiskalni trendovi odrazili na deficit opšte države koji je u 2016. godini iznosio 1,4 odsto BDP, daleko ispod cilja od četiri odsto BDP, kako je prvobitno planirano Zakonom o budžetu za 2016. godinu.

Srbija je zabeležila realan privredni rast od 2,8 odsto u 2016. godini, što predstavlja najvišu stopu rasta u proteklih osam godina, saopštila je ta agencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Utorak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana