Mogerini: Sporazum Beograda i Prištine mora da prođe SB UN Tanjug, Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 13. 03. 2019. 12:08:50

Sporazum Beograda i Prištine mora da prođe SB UN, izjavila šefica diplomatije EU Federika Mogerini u obraćanju Savetu bezbednosti UN.

mogerini-eu-tanj

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine takse i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN.

„Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članica Saveta bezbednosti UN“, izjavila je Mogerini u obraćanju Savetu bezbednosti.

„Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno je ukidanje tarifa koje je uvela vlada Kosova. Istog dana kada se tarife povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora da reši sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizuje odnose Beograda i Prištine“, izjavila je Mogerini.

Ona je navela da, iako posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, on ne pripada „niti njoj, niti EU, već stranama u procesu“.

„Na njima je  da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao obema stranama“, kaže Mogerini.

 

Dačić: Izjava Mogerini ne znači promenu formata pregovora

Izjave Federike Mogerini da će Savet bezbednosti UN morati da verifikuje dogovor Beograda i Prištine ne znači da će doći do promene formata pregovora, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je dodao da inače pregovora nema, a da Priština svoju platformu može da „okači u hodniku parlamenta kao zidne novine ili interno obaveštenje“.

Dačić je, nakon razgovora sa šefom španske diplomatije Žozepom Borelom, povodom izjave visoke predstavnice EU, naglasio da je Srbija oduvek govorila da će na kraju morati bilo kakav dogovor koji bude eventualno postignut na drugom nivou, da verifikuje ovo izvršno telo svetske organizacije.

„To znači da bi uopšte došlo do verifikacije od strane Saveta bezbednosti UN članice moraju da budu informisane i upoznate, sa naše strane može samo da raduje upućivanje predloga Savetu bezbednosti UN, zato što Srbija sve svoje prijatelje upoznaje sa tokom pregovora i razgovora“, objasnio je on.

Ukazao je da, ako se ima u vidu doneta platforma, ona je samo pokazatelj da predstavnici Prištine ne žele kompromis, i da je sve ono što je urađeno proteklih sedam godina „badava“.

„Koja korist od toga da se iznese neki stav u toku dijaloga, platforma se donosi valjda na početku. Oni se setili sada kao da dijalog tek počinje. Mislili su da će Srbija da prihvati sve ono što oni traze, to je reakcija na to da ne ide sve kako planiraju“, uveren je Dačić.

Takođe je odbacio i najavu kosovskog minsitra Bedžeta Pacolija da će tokom ove godine Prištinu da prizna 19 zemalja rečima: „ajde da vidimo i to čudo“.

Podsetio je da prošle godine nijedna zemlja nije priznala Kosovo.

Povodom podnošenja zahteva za članstvo u Interpolu Dačić je izrazio uverenje da će to učiniti i u UNESKO.

„Šta treba d akažemo, da ćemo da vas pustimo? Ne znam da li misle da ćemo o tome stvarno razgovarati“; poručio je on.

U svetu, kako je rekao, kažu „Ma pustite ih sa tom platformom, šta ima veze što su doneli“.

Dačić je kritikovao međunarodnu zajednicu što prištinske vlasti tretira kao svoje nestašno čedo, čije nestašluke i incidente stalno pravda.

„Doneli su takse – pa dobro, doneli su odluku o formiranju vojske – pa neće to još za deset godina. Doneli su platformu – to će olakšati ukidanje takse“, pravdanja su prema Dačiću prištinskih poteza od strane međunarodne zajednice.

Poručio je da oni na taj način mogu da se igrajus a nekim drugim, ne sa Srbijom.

Na pitanje šta Srbija misli da preduzme zbog platforme Dačić je uzravio pitanjem šta da se preduzme imajući u vidu da to što su uradili nema nikakvog značaja.

„Zašto bi to imalo značaja za dijalog. Što bi se on vodio ako Srbija treba samo da prizna Kosovo“, rekao je on.

Dačić je ukazao da Srbija ima svoju platformu, prema kojoj Kosovo ima autonomiju u okviru Srbije, i da je ona davno doneta, još za vreme Tomislava Nikolića.

„To je platforma kada hoćete da utvrđujete svoje početne pozicije, i koja su kompromisna rešenja. Oni neće kompromis hoće da uzmu sve i još i više od toga“, dodao je on.

Zahvalio se Španije za podršku i ocenio da su Španci mnogo češće veći Srbi nego mnogi naši.

 

Drecun: Izjava Mogerini znači izmenu rezolucije 1244

Izjava šefice diplomatije EU Federike Mogerini da rešenje kosovskog pitanja treba da bude verifikovano u SB UN ukazuje na novi pravac u rešavanju kosovskog problema koji bi podrazumevao izmenu rezolucije 1244 SB UN, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

„Dakle, ona govori o nastavku razgovora, o tome da razgovori treba da pređu na drugi nivo, suštinski drugačiji od ovog koji je bio do sada“, rekao je Drecun gostujući u jutarnjem dnevniku RTS.

„Gospođa Mogerini govori o tome da će ti razgovori biti vezani za satus KiM, dakle podignuti na viši nivo, da oni moraju da budu u skladu sa međunarodnim pravom i da budu potvrđeni u SB UN“, kazao je Drecun.

To, kako je rekao, ukazuje na mogućnost da eventualno konačno rešenje bude drugačije od rezolucije 1244 SB UN, da će ona morati da se menja i da je zato neophodno da je kao takvu usvoji SB UN.

On je upozorio da u celoj situaciji postoji i jedna zamka koja se odnosi na to da rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom, odnosno na to kako se tumači međunarodno pravo.

„Ako neko govori da su granice nedodirljive i da se ne mogu menjati, mi se sa tim slažemo. Nemojte da dirate naše granice sa Albanijom“, kaže Drecun.

Kako je dodao, eventualni nastavak razgovora sa Prištinom za Srbiju bi bio dobar, ali poruka o tome da rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom zavisi od toga kako se tumači međunarodno pravo.

Kada je reč o nemačkim porukama Prištini da ukine takse, Drecun kaže više nije pitanje poruka, već je potrebno da vidimo sankcije.

„Mi upadamo u zamku koju nam je Priština postavila. Uveli su takse, koje će na kraju da ukinu kako bi govorili da su napravili ogromne ustupke Beogradu. Sa druge strane donose platformu koja najavljuje rat i koja za Beograd nije prihvatljiva“, istice Drecun.

Poglavlje 35 predviđa da pregovori EU i Srbije mogu da budu prekinuti, ukoliko se utvrdi da napredak u dijalogu sa albanskom stranom nije zadovoljavajući.

Međutim, Drecun kaže da sada treba postaviti pitanje da li Beograd treba da bude talac Prištine.

„Priština je platformom poništila Briselske sporazume, poništila je ZSO“, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak

Max: 20°C
Min: 16°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana