Ministri iz regiona oduševljeni Muzejom savremene umetnost Tanjug, foto Tanjug

KulturaKultura Pocetna 21. 10. 2017. 09:46:18

Ministar Vukosavljević najavljuje intenzivnu saradnju sa zemljama u regionu i ističe da kultura spaja, omogućava ljudima da se bolje razumeju i predstavlja „melodiju koja se čuje iznad buke svakodnevice“.

muzej

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je sinoć Muzej savremene umetnosti sa ministrima kulture Makedonije i Albanije, Robertom Alagjozovskijem i Mirelom Kumbarom Furhi, državnim sekretarom Ministarstva kulture Crne Gore Sandrom Ðurbuzović i pomoćnikom ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanjom Ðaković.

„Moramo malo da se pravimo važni pred svojim susedima i za to imamo ozbiljan razlog“, istakao je Vukosavljević u izjavi Tanjugu i primetio da će renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti sa svojim tehničkim kapacitetima biti mesto gde će se izlagati kvalitetna dela iz čitavog sveta.

Ministarka kulture Albanije Mirela Kumbaro Furhi rekla je Tanjugu da joj se sviđa što MSU „nije samo novi muzej ili obnovljen stari muzej, već prostor bez granica“.

„Imamo umetnike iz čitave Jugoslavije, koji su živeli u Srbiji, Hrvatskoj ili Parizu i svi zajedno su ovde okupljeni zbog umetnosti. Umetnost i kultura za mene su prostor bez granica koji treba da gradi mostove, bez obzira na državu ili boju pasoša“, istakla je Kumbaro Furhi.

Ona je rekla da je sa ministrom Vukosavljevićem razgovara o organizovanju izložbe dela savremenih albanskih umetnika i podsetila da je sa srpskim kolegom početkom godine potpisala ugovor o saradnji.

Ministarka Albanije je istakla da trenutno intenzivno radi na konkretnoj realizaciji onoga što je predviđeno ugovorom, zbog čega je ranije danas posetila i Narodno pozorište u Beogradu, gde je razgovarala sa upravnikom Dejanom Savićem o gostovanju Nacionalnog baleta iz Tirane.

Ministar Makedonije Roberto Alagjozovski ističe za Tanjug da je izložba „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“ impresivna i da ga posebno raduje što je koncept „jugoslovenski“, jer je to veoma bitno za međusobne odnose zemalja u regionu.

„Mislim da je Muzej savremene umetnosti uradio veliku stvar i da sumira sve što se na ovim prostorima dešavalo“, rekao je on, ocenivši da su muzeji savremene umetnosti ključne institucije kulture.

Kada je reč o saradnji u regionu, Alagjozovski se nada da će pronaći mehanizam koji će omogućiti trajnu saradnju između zemalja, možda kroz neki fond po ugledu na Višegradski ili fond nordijskih zemalja.

Pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanja Ðaković je odušvljena ogromnim prostorom Muzeja savremene umetnosti, kao i fundusom koji ima.

„Jako je interesantno što imamo priliku da vidimo dela umetnika iz celog regiona i mislim da bi svaki muzej u okruženju pozavideo Muzeju savremene umretnosti na fundusu kojim raspolaže“, istakla je Ðaković u izjavi Tanjugu.

Ona je primetila veliko interesovanje građana koji su sa oduševljenjem dočekali otvaranje Muzeja posle 10 godina.

Državna sekretarka Ministarstva kulture Crne Gore Sandra Ðurbuzović kaže da je ushićena što je „najveći jugoslovenski muzej doživeo svoju renesansu“ i da je kao umetnica oduševljena izložbom.

Muzej savremene umetnosti je posle jedne decenije juče je otvorio vrata za posetioce koji su od 10 sati počeli da obilaze renovirano zdanje na Ušću.

Prema podacima MSU-a tokom dana izložbu je pogledalo više od 2.000 ljudi, a i sinoć je u Muzeju bilo vrlo živo.

Posetioci svih generacija razgledali su postavku preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas, a doživljaj je upotpunio kamerni ansambl Beogradske filharmonije koji je zajedno sa austrijskim kompozitorom Hajncom Karlom Gruberom izveo svojevrsni muzički performans.

Tokom izvođenja delova kultne kompozicije „Frankenštajn“, Gruber je filharmoničarima dodelio igračke kao drugi instrument te su se u orkestru našla plastična creva, „cvrkutavci“, čegrtaljke, automobilske sirene, melodike, igračka saksofon, trubice i klavir, papirne kese, blok flaute.

Muzej su juče ujutru obišli i premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, mnogobrojni ambasadori, predstavnici inostranih kulturnih centara, zatim ustanova kulture, umetnici, ali i mnogi mladi ljudi koji su prvi put ušli u impozantnu zgradu na Ušću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana