Ministarstvo predložilo sastanak malinara i hladnjačara Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 25. 12. 2017. 18:43:54

Na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa predstavnicima malinara iz gradova zapadne Srbije, predloženo je da se organizuje sastanak malinara i hladnjačara 25. januara naredne godine, na kojem bi se razgovaralo o ceni maline.

ministarstvo

 

Kako su rekli predstavnici malinara posle sastanka u Vladi Srbije, dobili su uveravanja da će država učiniti sve da nađe rešenje za određivanje geografskog porekla maline i osnivanje Nacionalnog saveta za malinu.

Okupljeni malinari negodovali su jer nije dogovorena osnovna cena maline od 160 dinara, a da do februara naredne godine ona uz doplatu bude između 180 i 190 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da u svakom trenutku stoji na raspolaganju poljoprivrednicima, kako navode, bez obzira o kojoj je vrsti poljoprivredne proizvodnje reč.

„Kada govorimo o proizvodnji jagodastog i bobičastog voca, konkretno malinama, Ministarstvo je u skladu sa dogovorima koji su postignuti sa predstavnicima udruženja u prethodnom periodu preduzelo apsolutno sve korake iz svoje nadležnosti. U tom smislu, na zahtev Ministarstva, Komisija za zaštitu konkurencije je izvršila analizu po pitanju eventualnih formiranja kartela među hladnjačarima i donela odluku da takva, ali ni slična zloupotreba, na tržištu ne postoji“, kažu u Ministarstvu.

Navode da je Komisija donela rešenje, koje je, prema njihovim saznanjima, već dostavljeno udruženjima proizvođača maline koja su i tražila da se ispita postojanje zloupotreba.

U ministarstvu podsećaju da je resorni ministar formirao u okviru ministarstva i posebno telo za malinu što je, kako navode, i bio jedan od uslova proizvođača na poslednjem sastanku koji je održan u vladi.

„Iako je tokom svih sastanaka više puta ponovljeno svim predstavnicima proizvođača maline, još jednom želimo da ponovimo da država ne može ni po zakonu, odnosno svojim ovlašćenjima da određuje cenu maline, jer je formiranje iste isključivo rezultat ponude i potražnje, kako na međunarodnom, tako i na našem tržištu“, kažu u ministarstvu.

Apeluju u saopštenju da predstavnici malinara formiraju jedno krovno udruženje ili asocijaciju koje će okupiti sve proizvođače, jer, kako kažu, upravo je postojanje izuzetnog velikog broja udruženja prepreka da malinari ostvare svoje interese.

Proizvođači malina su danas tražili da se ispuni obećanje, koje im je, kako kažu, dato pre nekoliko meseci, a vezano za osnivanje Nacionalnog saveta za malinare koji bi trebalo da rešava eventualne buduće probleme pri otkupu tog voća.

Oni su kao treći zahtev izneli da im se isplati nadoknada za štetu nastalu prolećnim snegom ove godine.

One Response to “Ministarstvo predložilo sastanak malinara i hladnjačara”

  1. jovana kaže:

    Malina treba da bude strateski proizvod. Od maline živi veliki broj ljudi i mladi ostaju na selu.Pitam se da li je moguće da Ministarstvo poljoprivrede ne zanima da li će seljak moći da opstane od svog rada ili ne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana