Migovi će biti sklopljeni do 20. oktobra Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 08. 10. 2017. 14:16:27

Migovi koji su dopremljeni iz Rusije, do 20. oktobra, za kada je najavljena vojna parada u Beogradu, biće sastavljeni, ali neće leteti, rekao je danas general Ranko Živak.

migovi-rusija-tanjug

Živak je za tv Pink kazao da su avioni koje je Srbija dobila bili u letnom stanju, a pošto su dostavljeni rasklopljeni, do 20. oktobra, biće sklopljeni.

„Nakon toga sledi modernizacija migova, koju su naši vojni avioni vec prošli. Želja nam je da imamo unificiranu flotu 10 migova. Avioni ce imati performanse i naoružanje koje ce obezbediti zaštitu vazdušnog prostora Srbije“, rekao je Živak.

On kaže da je sa aspekta aerodinamckih performansi MIG 29 u samom svetskom vrhu, te da je presudan ljudski faktor – pilot koji mora da „izvuče maksimum iz njega“.

U migove će, prema Živakovim rečima, biti ugrađen dodatni sistem senzora koji će omogućiti predvidivo održavanje i ukazati na neočekivane kvarove.

„Životni vek aviona je 30 godina, a nakon operacija konstruktora produžava se na 40 godina, sa kontrolnim pregledom na 35“, rekao je Živlak.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović rekao je da prema planu za narednih 10 godina, posle zaštite vazdušnog prostora, najvažnija stvar je obnavljanje PVO sistema, i izrazio očekivanje da će Srbija imati podršku Rusije i po tom pitanju.

O ruskim avionima govorio je i general – major Bojan Zrnić koji kaže da su u toku aktivnosti na tehničkoj pripremi aviona, te da su tehničari koji rade na tome, veoma stručni u svom poslu i da su prošli obuku u nadležnim centrima u Rusiji.

„Cilj je obezbediti bezbednost vazdušnog prostora i kontrola, budući da imamo veliku ekspanziju u civilnom vazdušnom saobraćaju, a postoje brojne pretnje od terorizma do organizovanog kriminala“, smatra Zrnić.

On je dodao i da Srbija ima dovoljno pilota.

„Izvršili smo preobuku nekoliko mladih pilota, a jos nekoliko ce proći obuku“, najavio je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -3°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana