Micotakis: U nedelju je govorio grčki narod Tanjug

RegionRegion Pocetna 21. 01. 2019. 10:34:33

U nedelju je govorio grčki narod i njegov glas moramo da čujemo, izjavio je predsednik najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove Demokratije Kirijakos Micotakis, nakon protesta u centru Atine protiv Prespanskog sporazuma.

grcka-protesti-tanj

(AP Photo/Thanassis Stavrakis) Tanjug

On je dodao da glas naroda najpre mora čuje premijer Aleksis Cipras i oni koji podržavaju Prespanski sporazum, „za koga se spremaju da glasaju bez mandata svojih glasača“, prenosi MIA.

Micotakis dodaje da je taj sporazum, koji priznaje makedonski jezik i identitet, protivan nacionalnom raspoloženju u Grčkoj i da ne uživa podršku drugih stranaka.

On takođe kritikuje vladu za upotrebu suzavca tokom protesta.

„U nedelju vlasti nisu razmišljale da li da suzavcem napadnu stotinak hiljada mirnih protestanata. Među njima su bili porodice, mala deca i starija lica. Svi moraju da znaju da će biti odgovornosti za ono što se dogodilo na trgu Sintagma. Cilj je bio da se rasturi protest. Veštačka većina u parlamentu je samo prazan broj ispred miliona Grka koji se ne slažu. Propaganda SIRIZA ne može da sakrije istinu. Reč je o sporazumu koji menja decenijsku spoljnu politiku, priznaje makedonski identitet i jezik suseda i jača njihov iredentizam“ ističe Micotakis.

On ukazuje da će ove nedelje Nova demokratija, sa argumentima i snažno, biti u prvim redovima protiv ratifikacije Sporazuma iz Prespe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 9°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 19°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana