Meron: Pravnosnažna presuda Šešelju u prvom delu 2018, Karadžiću do kraja 2019. Beta

HronikaHronika Pocetna 06. 12. 2017. 17:46:27

Haški sud očekuje da će pravosnažnu presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju izreći „u prvom delu 2018. godine“, rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku predsednik tog suda Teodor Meron (Theodor).

un-savet-bezbednosti-njujork-greb

Rasprava o žalbi tužilaštva na prvostepenu oslobadjajuću presudu Šešelju, koju je u martu prošle godine izrekao Haški tribunal, biće održana 13. decembra, naeo je Meron.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala bio oslobodjen krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Meron je najavio i da će pravosnažna presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kako očekuje, biti izrečena do kraja 2019.

Rasprava o žalbama koje su odbrana i tužilaštvo uložili na prvostepenu presudu kojom je Tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora, biće „u drugoj četvrtini 2018“, rekao je sudija Meron.

Tribunal je u martu prošle godine proglasio Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Meron je predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, pred kojim se vode žalbeni postupci u predmetima protiv Šešelja i Karadžića.

One Response to “Meron: Pravnosnažna presuda Šešelju u prvom delu 2018, Karadžiću do kraja 2019.”

  1. Petar kaže:

    I nama će da zabrane učešće na ZOi u Kini… Možda im Haradinaj igra hokej…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana