Merkel obećala bezbednosni odgovor posle napada u Berlinu Tanjug

SvetSvet Pocetna 09. 01. 2017. 19:32:51

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas da će se nemačka vlada posvetiti bezbednosnim pitanjima koja je pokrenuo napad kamionom na božićni vašar u Berlinu, ponovivši obećanje da će uložiti „nacionalni napor“ kako bi odbijeni tražioci azila bili vraćeni u svoje zemlje.

merkel

Napad kamionom koji je izveden 19. decembra u Berlinu zahtevao je brz odgovor koji garantuje i bezbednost i građanske slobode, rekla je Merkel na konferenciji civilnih službenika u Kelnu, prenosi AP.

Merkel je pozvala zvaničnike na federalnom i lokalnim nivoima da udruže napore na početku izborne godine.

„Ljudi ne žele da mi upiremo prstom jedni u druge. Oni žele bolji uspeh“, istakla je nemačka kancelarka.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer predložio je prošle nedelje bezbednosne mere kojima bi se federalnoj vladi dala veća ovlašćenja i centralizovala bi se nemačka domaća obaveštajna agencija, a taj plan je izazvao oštre kritike državnih vlada, navodi američka agencija.

Merkelova je danas obećala i da će raditi na nacionalnim naporima da se odbijeni tražioci azila vrate u zemlje iz kojih potiču.

„Oni koji nemaju boravišni status moraju biti vraćeni u zemlje iz kojih dolaze, ali to iziskuje da se pozabavimo problemima tih zemalja i pronađemo rešenja koja su u našem zajedničkom interesu“, zaključila je nemačka kancelarka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana