Mekalister: Vučić i Tači podigli dijalog na novi nivo Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 12. 02. 2019. 16:53:26

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je vlasti u Prištini da opozovu svoju odluku o sankcijama na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Mekalister je pozavao obe strane da nastave dijalog kako bi napredovale na putu ka članstvu u EU.

”Odluka vlasti u Prištini da uvedu 100 procentne takse na robu iz Srbije i BiH je jasno kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozivam vlasti u Prištini da opozovu ovu odluku kako bi se, nadam se, dijalog mogao nastaviti”, poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju je podsetio da je EU jasno rekla da je u dijalogu Beograda i prištine neophodno doći do pravno obavezujućeg sporazuma, a za to je, prema njegovim rečima, neophodna dalja normalizacija odnosa koja se postiže prvenstveno kroz dijalog.

”Razumem da obe strane imaju svoje zabrinutosti, razumem i da nije lako, ali želim i da naglasim da su dva predsednika Aleksandar Vučić i Hašim Tači digli dijalog na novi nivo”, poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju je sa plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu poručio i da ne očekuje da će predstojeći evropski izbori na bilo koji način smetati procesu proširenja.

”Svi znamo da je zapadnobalkanska šestorka na putu ka članstvu u EU i da se kreću različitim brzinama. Mi ćemo nastaviti naš posao i ne mislim da će evropski izbori na bilo koji način biti smetanja pregovaračkom procesu”, zaključio je Dejvid Mekalister.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana