Mej:Ili sporazum ili ostajanje u EU Tanjug

SvetSvet Pocetna 16. 01. 2019. 14:08:41

Britanska premijerka Tereze Mej rekla je da postoje dva načina da se izbegne situacija u kojoj ne bi bilo sporazuma o Bregzitu – ili da se postigne sporazum ili da se opozove član 50 Lisabonskog sporazuma što bi značilo ostajanje u Evropskoj uniji.

„Ostajanje u EU značilo bi kršenje rezultata referenduma, a to je nešto što ova vlada neće uraditi“, rekla je Mej u parlamentu, dan pošto je njen predlog sporazuma većinom glasova odbacili poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta, preneo je BBC.

Mej je rekla da želi da sazna koju vrstu dogovora o Bregzitu bi podržali poslanici.

„Proces izglasavanje nepoverenja … podrazumeva da se saslušaju mišljenja doma, sa željom da se shvate gledišta parlamentaraca tako da možemo da identifikujemo šta bi moglo da dobije podršku ovog doma i da se ispuni sve predviđeno referendumom“, rekla je ona.

Zbog sinoćnjeg ishoda glasanja Velika Britanija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u poslednjih 50 godina i razmatra kako i da li da izađe iz EU kojoj se pridružila 1973. godine.

Protiv predloga Tereze Mej o Bregzitu glasalo je više od 100 poslanika iz redova vladajuće Konzervativne stranke, i to je ujedno i najgori poraz vlade u parlamentu u skorijoj britanskoj istoriji.

Britanije bi iz EU trebalo da izađe 29. marta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti