Međunarodni festival „Rosi fest 2019“ krajem januara Studio B

Objavljeno: 23.01.2019. 12:02 Izmenjeno: 23.01.2019. 22:17

Međunarodni festival „Rosi fest 2019“, od 25. do 28. januara, osmišljen je kao trodnevni program na kome će, pored svetskih klasika, publika imati priliku da uživa u stvaralaštvu eminentnih baroknih kompozitora, Klaudija Monteverdija i Salomona Rosija, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali specijalno za ovaj festival.

Misija Rosi festa  je da na komunikativan i kreativan način,  na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavi relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranje novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

Festival će svečano otvoriti direktor i umetnički rukovodilac projekta Stefan Zekić, dirigent Narodnog pozorišta, 26.01.  u 16 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci nakon čega će biti prikazan film „Hebreo: U potrazi sa Salomonom Rosijem. Prema njegovim rečima publici će se, pored ansambala Braća Baruh i Jevrejskog kamernog orkestra, kao gosti predstaviti i ansambli Barok Vokal (Majnc, Nemačka), solisti Instituta za umetničku igru (Beograd), članovi ansambla New Trinity Baroque (Srbija/SAD) i Sinagogalni ansambl Berlin (Berlin, Nemačka).

Značajan deo programa Rosi festa posvećen je obrazovanju i osnaživanju studenata muzike i mladih muzičkih profesionalaca. Stoga su pored koncerata domaćih i stranih izvođača, u program uvršćena predavanja eminentnih muzikologa Dr Ane Stefanović i Dr Tijane Popović Mlađenović, konkurs za mlade kompozitore, kao i majstorski kurs za mlade operske pevače predvođen renomiranim mecosporanom Klaudijom Eder, profesorkom HfM u Majncu (Nemačka).

Veliki doprinos održavanju festival svojim radom dali su i članovi umetničkog odbora: prof. Zoran Erić, kompozitor, prof. Ladislav Mezei, predsednica hora Braća Baruh, Branka Cvejić i profesor, muzikolog dr Ana Stefanović.

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Jevrejske zajednice u Srbiji, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenske Kinoteke i drugih institucija.

Aktivnosti svih dana festivala su besplatne i otvorene za javnost.

Više o programu i učesnicima festivala možete naći na internet stranici: www.rossifest.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana