Medicinska škola u Zemunu neguje čitalačke navike kod đaka Studio B

Kultura 18. 04. 2016. 14:47:58

Danas kad deca provode mnogo više vremena kraj televizora i kompjutera, često se postavlja pitanje koliko ona uopšte čitaju. Lep primer negovanja čitalačkih navika kod beogradskih đaka pronašli smo u Srednjoj medicinskoj školi „Nadežda Petrović“ u Zemunu, koja ima tradiciju književnih tribina na kojima gostuju najbolji srpski pisci.

biblioteka08092015.jpg

I premda su se opredelili da jednog dana leče ljude i rade u zdravstvu, ovi beli mantili znaju i šta je dobra literatura i lepa pisana reč. Rasadnik zdravih čitalačkih potreba je školska biblioteka koja ih je navikla na gostovanja najboljih srpskih pisaca. Do sada su im u gostima bili David Albahari, Vladimir Pištalo, Aleksandar Gatalica, Goran Gocić, a ovaj put i poslednji dobitnik Ninove nagrade, Dragan Velikić. Savremeni pisci daju odgovore na najvažnija egzistencijalna pitanja za koja nauka nije dovoljna, kažu.

Danica Mašović, učenica srednje medicinske škole, kaže: “ Čitamo, u ovom dobu imamo velika pitanja,  pogotovo kad su u pitanju romani koji postavljaju pitanja života, egzistencije“.

Dragan Velikić rado se, kaže, odazvao pozivu školskog bibliotekara na književnu tribinu sa đacima. Za opstanak knjige se ne brine. Bez obzira što živimo u drugom tehnološkom dobu, društevnih mreža, knjiga u Gutenbergovom obliku ostaće nezamenljiva jer sve što pročitamo u štampanom obliku ostaje dublje upisano u našu svest, kaže.  – Mislim da je obrazovanje literaturom segment koji nas uči razmišljanju, što je čovek obrazovaniji manje je podložan manipulaciji- ističe Velikić.

Kada bi nam deca čitala i upola koliko đaci srednje medicinske škole u Zemunu Srbija bi bila obrazovana i misleća zemlja. Zaslužna za renesansu čitanja u školi i dinamičnom programu književnih tribina je najbolja bibliotekarka u Srbiji od 2009.godine.

-Drugačije kad čitamo knjigu tako da je kod mene od 1000 učenika 1000 članova bibliotele i 100 i nešto nastavnika- kaže Milka Puač, bibliotekarka škole.

Biblioteka srednje medicinske škole Nadežda Petrović ima više od 15 hiljada knjiga, i to ne samo stručne literature iz oblasti medicine, psihologije i kozmetike, već i savremene beletristike, što dokazuju česte i aktivne književne tribine dobitnika ninove nagrade kojima bi mogle da pozavide mnogo veće biblioteke i knjižare, kao i kulturni centri.

 

2 Responses to “Medicinska škola u Zemunu neguje čitalačke navike kod đaka”

  1. Milka kaže:

    Hvala,ekipi Studija B,i novinarki,Smiljani Popov na divnom tekstu i prilogu o knjizevnoj tribini.Dobitnik,NIN-ove nagrade,Dragan Velikic je predstavio u prepuno anfiteatru skole,nagradjeni roman Islednik.Inace,Velikicu je ovo treci put da je gost u nasoj skoli.Prvi put,kad je predstavio nagradjeni roman Ruski prozor,2008.* Tad je dobio prvi put Ninovu nagradu.Kasnije je sa izdavackom kucom stubovi kulture,doneo 220 knjiga i poklonili skolskoj biblioteci.On je prijatelj nase skole,druzi se sa ucenicima na tribini a i posle tribine razmenjuju dogadjaje iz skole,kad je on bio djak i sadasnji ucenici pricaju o citanju,o lektirama,o romanima.U nasoj biblioteci od jednog naslova lektire ima od 100-120 knjiga.Tako da svaki ucenik ima knjigu ,mozda nemaju svi citanke,ali lektiru imaju.Hvala,mi cemo i dalje raditi i razvijati citalacku naviku.Citanje je sreca,i mi smo srecni u nasoj skoli.Vama,zelimo veliku gledanost i mnogo uspeha u radu.Ucenici i profesori,Medicinske skole,,Nadezda Petrovic“* Zemun.

    • Slavica kaže:

      Prvo su nastale biblioteke pa su nastale skole,da li hocemo da unistimo hram znanja I kulture

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana