Medenica: Nedostaje nam nekoliko portala za kulturu Tanjug

KulturaKultura Pocetna 28. 02. 2018. 12:27:38

Verujem da ovo priznanje nisam dobio samo za pisanje o pozorištu, već za celokupni rad posvećen afirmaciji kulture i umetnosti, kazao je Ivan Medenica pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitef festivala , kome je danas uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović.

stbkultura72011072014.jpg

Medenici je nagradu za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručio Petar – Peca Popović, prošlogodišnji laureat.

Umetnički direktor Bitef festivala je izrazio zadovoljstvo što je dobio nagradu koja nosi ime žene koja je celi svoj radni vek posvetila promociji i afirmaciji kulture.

On je napomenuo da je nagradu dobio pre svega zbog pisanja o pozorištu.

„Moje pisanje o pozorištu pripada vrlo specifičnom medijskom žanru, kao što je pozorišna kritika. Važim za strogog kritičara i verujem da neki glumci i reditelji nisu danas srećni zbog činjenice da mi je uručena nagrada za afirmaciju kulture i umetnosti“, kazao je Medenica.

Za njega nema dileme da iza odluke žirija stoji ideja da je pozorišna kritika, ako se piše odgovorno, najznačajnija afirmacija umetnosti.

„Svakom umetniku je najznačajnije da neko o njegovom radu piše savesno, piše ozbiljno, odgovorno, pa makar pisao i pogrešno i na način koji se ne sviđa umetnicima. Umetničke kritike ima sve manje u našim medijima i zbog toga imam dvostruku odgovornost jer sam između ostalog i predsednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije.“ kazao je Medenica.

Prema njegovim rečima ni u svetu nije mnogo bolja situacija, što se tiče pozicioniranja umetničke kritike u medijima.

„U ekonomsku tranziciju smo ušli kasno i komercijalizacija i estradizacija su nas zadesile nešto kasnije u odnosu na ostale zemlje istočne Evrope. Umetnička kritika se iz klasičnih medija prenela na portale i to nije loše. Nama u Srbiji nedostaje više ozbiljnih portala koji bi se bavili kulturom“ kazao je Medenica.

Od ove godine Fondacija Tanja Petrović dodeljuje i Specijalnu plaketu za entuzijazam, kojom želi da skrene pažnju na mlade ljude koji rade van velikih gradskih središta, a prvi dobitnik je Omladinski klub Ančiki – OKAn iz Leskovca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slab sneg

Trenutna temperatura -1°C

Slab sneg

Petak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana