Matić:Sudbina nestalih poslednje pitanje koje treba rešiti Tanjug

RegionRegion Pocetna 06. 09. 2018. 07:25:04

Počinjemo vrlo važan posao za oba naroda, poručio je u Osijeku Veran Matić, specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pitanja nestalih, dodajući da je „sudbina nestalih poslednje pitanje koje treba rešiti“ u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

foto Beta/arhivski snimak

On je naveo da to pitanje treba rešiti kako bi se stvorili preduslovi za normalizaciju odnosa, a i za proces pomirenja koji treba da usledi i koji će nas dovesti u civilizacijski red kojem pripadamo.

To je, istovremeno, i zaključak prvog radnog sastanka između Matića i Ivana Vrkića, poverenika predsednice Hrvatske za nestale u Domovinskom ratu.

Sastanak u Osijeku održan je na inicijativu Kancelarije hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a na njemu je razgovarano o dogovoru koji su, u vezi s pitanjem nestalih, postigla dva predsednika u Zagrebu.

„Očigledno je da su u proteklom razdoblju na rad institucija uticale politicke turbulencije i javljali su se zastoji u istragama nestalih. Naša je misija da ovaj posao depolitizujemo i omogućimo da se i u kritičnim situacijama, kada imamo zahladene odnose, ovaj humanitarni proces ne zaustavlja“, naglasio je Matić.

On je naveo da ima 76 grobnih mesta u Hrvatskoj koja još nisu ekshumirana, „a sigurno se zna da tu ima onih na popisu nestalih“.

Na Šalati je trenutno 400 neidentifikovanih tela.

„Jako je važno ubrzati te procese koji već postoje jer taj posao treba obaviti u što je moguce kraćem periodu. Kada dođemo do saznanja šta to ne valja i kako poboljšati stvari, insistiraćemo na tome da se što pre istraže sva mesta za koja postoji sumnja i da se ne odugovlači ostavljanjem za sledeće godine“, rekao je Matić.

On je dodao da crvena linija mora biti podvučena iznad priče o nestalima, da oni ne smeju biti deo dnevnopolitičkih prepucavanja ili bilo kakve političke koristi bilo kojeg političkog lidera i kazao da ćemo se baviti time da proces zaštitimo od dnevnopolitičkog uticaja jer se jedino tako može raditi temeljno i u kontinuitetu.

Na pitanje jesmo li korak bliže otvaranju vojnih arhiva, odgovorio je da je predsednik Vučić dao nalog da se pretraže vojni arhivi u vezi s pitanjem o lokacijama na kojima bi mogle biti grobnice, prenosi B92.net.

„Nakon prve pretrage nije bilo zadovoljavajucih rezultata. Mislim da je u toku druga pretraga u vojnim arhivima. Postoji obrazloženje da su arhivi preveliki. Medutim, ako u sledecem periodu ne dode do rezultata, preporučio bih formiranje mešovite, nezavisne komisije koja bi pokušala doći do podataka.Kada je reč o otvaranju arhiva, ja sam apsolutno za otvaranje svih arhiva na prostorima bivše Jugoslavije i trebalo bi to regulisati medudržavnim ugovorom“, kazao je Matić.

On je dodao da je najbolje sveobuhvatno rešenje koje je predložila koalicija REKOM, a koja već ima potpise četiri predsednika i premijera, pri čemu Hrvatska i BiH nisu potpisale tu inicijativu, ali to bi mogao biti model koji bi regulisao i pitanja otvaranja arhiva i sva pitanja koja se tiču svih žrtava, kao i stvaranje uslova za odgovornost svih onih koji su pocinili zlocine, kako bi se tako sveobuhvatno stvorio proces za pomirenje na ovim prostorima.

Hrvatska potražuje 1.945 osoba, a Srbija oko 1.500.

Bilo bi dobro, istaknuto je, napraviti jedinstven popis jer „sigurno ima preklapanja“, prenosi „Večernji list“.

Na pitanje novinara postoje li, poput 76 u Hrvatskoj, u Srbiji grobna mesta za koja se pretpostavlja da bi u njima mogle biti osobe s popisa nestalih, Matić je kazao kako, prema evidenciji obe komisije, o tome nema podataka, ali je ispitan tok Dunava od pograničnog područja do Smedereva i pronađen je određeni broj grobnih mesta s do tada neidentifikovanim osobama, ali mu nije tačno poznato koliko je, nakon ekshumacije i identifikacije, bilo osoba s podrucja Hrvatske.

„Dobili smo mandat da nastavimo postignuti dogovor, a sve u cilju da se ucine pomaci u traženju nestalih jer svi zajedno držimo da je to temelj za buduce dobre odnose izmedu Hrvatske i Srbije i izmedu dvaju naroda. Uzmemo li činjenicu da je to još uvek otvorena tema i otvorena rana, a da rat treba ovde završiti, onda je na nama da stvorimo klimu, napravimo pomake i da se pocnu rešavati ti problemi i da napokon završimo rat u ovom prostoru“, poručio je Vrkić.

Najbolja je to osnovica, dodao je, za stvaranje pretpostavki „za buduće odnose dva dobra suseda“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 31°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana