Matić: Ispitati Jeremićevu ulogu u slučaju Patrik Ho Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 07. 12. 2018. 18:45:36

To što je američki sud proglasio krivim za pranje novca prijatelja i finansijera Vuka Jeremića Patrika Hoa jasno pokazuje da tu istragu treba proširiti i ispitati i uloge ostalih umešanih, uključujući i bivšeg šefa srpske diplomatije, smatra Marko Matić iz medijske mreže Antidot.

matic-antidot

Matić kaže da je Jeremić sada izmakao pravdi zahvaljujući manjkavosti američkog pravosudnog sistema, ali da je suđenje jasno pokazalo da je i te kako bio upućen u poslove Patrika Hoa.

Iako je Vuk Jeremić tokom svedočenja protiv Patrika Hoa tvrdio da je njihovo poznanstvo samo površno, mejlovi koje su razmenjivali, a koji su se pojavili na sudu, kao i samo svedočenje Jeremića, govore drukčije, kaže Matić. On tvrdi da je Jeremić i te kako dobro znao za koruptivne poslove Patrika Hoa, uključujući i prodaju oružja Libiji i Kataru, i da je sada jasnije zašto je Jeremiću uplaćeno 320.000 dolara od katarskih ambasada u Berlinu i Vašingtonu. Inače, Katar je zemlja koja je pod međunarodnim sankcijama zbog prodaje oružja islamskim teroristima.

Matić ističe da su se Jeremićeva stručnost i konsultantski poslovi sveli na to da upoznaje Patrika Hoa sa svetskim političarima. A lista je dugačka. Tu su, pre svega, Jeremićevi drugovi s Harvarda, predsednik Mongolije, zatim Emilio Lozoja,  prvi čovek meksičke državne energetske kompanije Pemeks, predsednik Čada, šeik Gadi, kao i izvesni naftaš iz Teksasa.

Matić veruje da je Jeremić sa Amerikancima sklopio dogovor još dok su trajale predistražne radnje i da američko tužilaštvo neće podići optužnicu protiv njega, jer im, kako kaže, više odgovara da imaju ucenjenog političara u Srbiji. Ipak, ističe Matić, suđenje je pokazalo koliko se Jeremić neprijatno osećao na klupi za svedoke, a, kako smatra, nema razloga da se oseća dobro ni posle suđenja.

Bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa i jednog od finansijera Vuka Jeremića, porota je pred sudom u Njujorku proglasila krivim po sedam od osam tačaka optužnice za pranje novca. Maksimalna kazna za svaku tačku optužnice iznosi od pet do 20 godina zatvora, a izricanje presude zakazano je za 15. mart 2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana