Mali : Manje od 100.000 nezaposlenih u Beogradu Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 12. 01. 2017. 12:03:08

Prvi put posle mnogo godina, grad Beograd ima manje od 100.000 nezaposlenih, negativan trend rastuće nezaposlenosti konačno je prestao i u glavnom gradu nikada nije bilo više operativnih malih preduzeća, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

sinisamali27112015.jpg

„Da bih ilustrovao kakvo zdravo poslovno okruženje smo stvorili, dozvolite mi da kažem da nikada nismo imali toliko operativnih malih preduzeća u gradu. Njihov broj je porastao za 5.000 u poslednje tri godine“, rekao je Mali za magazin „Diplomasi end komerc“.

Posle mnogo godina, kaže Mali, Beograd je konačno postao dobra investiciona destinacija, jer je usvajanjem ozbiljnog pristupa investitorima, rešio problem koji je pre deset godina izgledao nerešiv.  „U osnovi, to je usvajanje planskih dokumenata koji trenutno pokrivaju tačno pola teritorije grada. To je bio veliki i važan posao, jer sada znamo tačno šta možemo da ponudimo investitorima. Ranije, oni su morali da cekaju godinama da mu se izda dozvola. Na primer, izdali smo kući IKEA dozvolu za izgradnju za ravno dva dana“, rekao je gradonačelnik.  U prilog tome, dodaje da je Beograd postao „grad dizalica“, sa 500 aktivnih gradilišta širom grada i tvrdi da više investitora znači jaku građevinsku industriju, više radnih mesta i lepši i moderniji grad. „Gradski dug je pod kontrolom, imamo 500 aktivnih gradilišta, veoma smo agilni u izdavanju građevinskih dozvola i sprovođenju projekata. Sve to napravilo je Beograd željenom lokacijom za ulaganja“, rekao je Mali.

diplkomers

Gradonačelnik kaže da je projekat Beograd na vodi pokrenuo mnoge stvari u gradu koje su bile u stanju mirovanja decenijama i da danas, sem što su „dizalice umesto starih baraka u tom delu grada“, takođe će se  izgraditi potrebna infrastruktura u tom delu grada, a to se, ocenjuje, takođe čeka decenijama. „Uradili smo nemoguće u poslednje tri godine. Značajno smo smanjili deficit, platili 443 miliona evra duga, a naša javna preduzeća postaju profitabilna. Sledeće godine, treba da platimo još 72 miliona evra duga i, tek na kraju 2017. godine, bićemo u stanju da kažemo da imamo stabilne finansije“, istakao je gradonačelnik.

Sve što grad radi, podvlači Mali- od davanja slobodnog radnog prostora nezaposlenim ljudima, do otvaranja vrata investitorima – to je za dobrobit novih radnih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana