Mali:Pešačka pasarela – spoj funkcije i umetnosti

BeogradBeograd Pocetna 13. 10. 2017. 12:11:03

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je radove na izgradnji pešačke pasarele, od Velikog stepenišnog silaza do Savskog keja, i najavio da će radovi biti gotovi na leto iduće godine.

pasarelakalemegdan21032016.jpg

„Pasarela će omogućiti bolje povezivanje Kalemegdana i Savskog keja“, rekao je Mali i istakao da će osim bolje povezanosti ta pasarela biti i kulturna znamenitost i svojevrsna turisticka atrakcija.

Prema njegovim rečim, deo pešačke pasarele činiće skulptura koja je rezultat rada jednog od najvećih vajara današnjice Ričarda Dikona i našeg vajara i crtača Mrđana Bajića.

„Osim bolje povezanosti grada, želimo da unapredimo našu kulturnu ponudu, tako što će veliki broj trgova i urbanih džepova dobiti kulturni prizvuk“, ocenio je gradonačelnik.

On je najavio da skulptura u našu prestonicu stize tokom novembra, te da će na proleće iduće godine biti postavljena na pasareli.

Na proleće naredne godine, poručuje Mali, počinju i radovi na izgradnji gondole koja će povezati Kalemegdan sa parkom Ušće.

„Želimo da spustimo Beograd na reke i da uži gradski centar pretvorimo u pešačku zonu, ali i da omogućimo turistima koji dolaze brodovima da pasarelom brže stignu do Kalemegdana“, objasnio je Mali.

Kako je istakao, radovi u većini ulica biće gotovi za 15 dana, te je zamolio građane za malo strpljenja, jer će, dodaje, nakon završetka radova saobraćaj u Beogradu bolje funkcionisati.

Srpski vajar Bajić je ukazao da se na projekat pešačke pasarele čekalo 12 godina i izrazio zadovoljstvo što savremena umetnost dobija vidljivost šire javnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 31°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana