Mali:Nikada veće penzije od 1. oktobra Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 13. 09. 2018. 10:00:15

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će u Srbiji od 1. oktobra biti „nikada veće penzije“, kao i da će u javnom sektoru do kraja godine biti povećane plate.

 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mali je podsetio da se danas otvaraju ponude za Poljoprivrednu kompaniju Beograd (PKB).

„Videćemo šta će pisati u njima. Naša intencija je da PKB nađe partnera koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje i dodatne investicije kako bi se i poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dalje razvijali i kako bi se obezbedila puna prava i zaštita zaposlenih“, rekao je ministar finansija.

Mali očekuje, ako ponuda bude ispravna, još jednu uspešnu privatizaciju.

Kako je istakao, stopa rasta privrede u prvih šest meseci ove godine je 4,9 odsto.

„Rast BDP-a je među dve najveće stope rasta u Evropi u ovom trenutku. Raste nam i građevinska industrija i prerađivačka industrija i poljoprivreda. Stopa nezaposlenosti danas je 11,9, a 2013. godine je bila 25,9“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, u oblasti fiskalne politike Srbija ima suficit u budžetu već dve godine zaredom.

„Uštedeli smo više, i to je novac koji ostaje u budžetu. Što se investicija tiče, imamo 1,4 milijarde evra investicija u prvih šest meseci, što je za 15,6 odsto više nego prošle godine“, rekao je Mali.

„Upravo zbog tih rezultata mi idemo sa nikada većim penzijama od 1. oktobra, idemo s povećanjem plata u javnom sektoru do kraja godine“, naglasio je ministar i dodao da Srbija „ide ka zlatnom dobu“.

„Sa ovim imamo realne osnove za povećanje penzija i osnove za povećanje plata. Stižemo i prestižemo i zemlje u okruženju i približavamo se tom nekom nivou od 500 evra prosečne plate. Stopa rasta od 4,9 odsto je najveća u poslednjih 10 godina“, rekao je Mali.

Napominje da je minimalna cena rada podignuta na 155 dinara po satu.

„Prvi put smo prešli tu psihološku granicu od 27.000 dinara. Želimo da povećavamo prosečnu platu i da zajedno sa sindikatima i poslodavcima dođemo do toga da u narednih par godina minimalna zarada bude izjednačena s minimalnom potrošačkom korpom“, istakao je ministar finansija.

Mali je istakao i da je predstojeća poseta predsednika Srbije Kini veoma važna.

„Očekujemo ne samo dobru prezentaciju Srbije i rezultata već očekujemo i potpisivanje bar desetak ugovora od milijardu i pet stotina miliona dolara, kao i nove investicije“, zaključio je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 31°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana