Mali: Strancima će biti olakšan povraćaj PDV-a Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 21. 02. 2019. 16:50:45

Ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica kompanije “Digital Blue” Birgita Falk potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu za uspostavljanje sistema povraćaja PDV-a stranim turistima i poslovnim ljudima koji dolaze u Srbiju.

 

Mali je nakon potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije rekao da se nada će taj sistem, koji je razvijen u velikom broju zemalja, početi da funkcioniše od 1. januara 2020. godine.

“Reč je o sistemu koji treba da omogući povraćaj PDV-a stranim državljanima za robu koju kupuju u Srbiji. Naš cilj je da im olakšamo kupovinu, ali i da na neki način podstaknemo da troše više”, naveo je Mali.

Ministar navodi da će Srbija uvesti jedan od najmodernijih sistema u svetu, jer se radi o potpunoj digitalizaciju budući da će postojati dobra povezanost između Poreske uprave, Uprave carina i maloprodajnih objekata.

To je, kako kaže, još jedna korak napred u digitalizaciji koju je premijerka Ana Brnabić stavila visoko na svojoj agendi.

Sistem će, po njegovoj oceni, podstaći rast srpske ekonomije, obim trgovine, zaposlenost, ali i razvoj turizma, grani koja, kako kaže, već sada beleži rekordne rezultate.

„Tokom 2018. Srbiju je posetilo više od 3,4 miliona turista, što je porast od 11,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Tokom prošle godine ostvareno je više od 9,3 miliona noćenja, što je porast od 12,1 odsto u odnosu na 2017. godinu“, istakao je Mali.

Potpredsednica za nova tržišta u kompaniji „Global Blue“ Birgita Falk kaže da je Srbija već dokazala svoje potencijale koji se tiču kupovine na Balkanu.

“Broj projekata koji su sada u toku, a razvijaju se različiti šoping centri kao što je Beograd na vodi, još jedan su dokaz svega toga. Imate i veliki broj maloprodajnih objekata širom zemlje…”, istakla je Falk.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 31°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana