Mali: Ðilas državni novac vidi kao plen, MMF kao prepreku Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 18. 02. 2019. 13:27:22

Ministar finansija Siniša Mali ocenjuje da je lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas kritikama na račun Međunarodnog monetarnog fonda pokazao kako zamišlja ekonomiju i javne finansije jedne zemlje, kao i da on, Đilas, tu finansijsku instituciju vidi, sasvim opravdano, kao prepreku zloupotrebi javnih finansija i krađi državnog novca. 

„Njegova želja je da nastavi da krade, a da ga niko ne kontroliše. Zato on kritikuje MMF. Đilas državni novac vidi kao plen, a MMF stoji na tom putu“, ističe Mali.

Đilas, naime, u autorskom tekstu za list Danas, tvrdi da je Srbija, uz formalno poštovanje preporuka MMF-a, postala zemlja u kojoj vlada siromaštvo, te da je MMF „saučesnik“ vlasti u navodnom uništavanju zemlje.

Ministar finansija u odogovoru navodi da je Đilas kivan na MMF zato što hvali uspeh reformi i ekonomske uspehe vlasti.

„Nije mu dovoljno 500 miliona evra, za koliko je uvećao svoje bogatstvo dok je bio gradonačelnik Beograda. Sada kada ponovo ima novca u državnoj kasi, Đilas bi da nastavi da krade i da novac koji smo uštedeli i koji će biti utrošen na veće plate i penzije opet stavi u svoje džepove“, dodaje  Mali.

Kako ističe, Đilas želi da nastavi da uvećava svoje bogatstvo, da vrati Srbiju u bankrot, a građane na rub siromaštva.

„Za razliku od Đilasa predsednik Aleksandar Vučić odgovorno je pristupio reformi javnih finansija i želeo da MMF i međunarodne finansijske institucije rade sa Srbijom na tom teškom poslu. 2018. po ekonomskim parametrima  bila je najuspešnija u poslednjih 10 godina, a rekordan rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti, smanjenje javnog duga, suficit u budžetu –  dostignuti su zahvaljujući ozbiljnom i odgovornom shvatanju ekonomije  koju niko ne može da ospori. Nemamo problem sa tim da MMF i druge finansijske institucije budu uključene u reformu naših javnih finansija. Nemamo šta da krijemo. Radimo na tome da oporavimo zemlju koju ste vi i vaši saborci doveli do bankrota, i da postavimo ekonomski zdrave temelje daljeg razvoja i rasta“, zaključuje ministar Siniša Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 16°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana