Usvojen budžet Beograda za 2017. godinu Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 29. 12. 2016. 12:07:18

Beogradski parlament usvojio je danas budžet grada sa opštinama za 2017. godinu, koji iznosi oko 100 milijardi dinara, od čega je 90,662 milijardi za gradsku kasu, a 9,74 milijarde za gradske opštine.Gradonačelnik Beograda Siniša Mali: Budžet realan

budzet

Mali je istakao da je budžet realan po pitanju prihoda, te da je realizovano sve što je planirano po pitanju investicija i rashoda.

“Za razliku od prethodne gradske vlasti, koja je uduvavala prihode i rashode pa ostala u dugovima prema trudnicama, porodiljama…”, rekao je Mali.

Kako je dodao, druga karakteristika budžeta je da nema novih zaduživanja, jer gradska vlast ne planira ni dinar novih kredita.

On je dodao da je u prethodne tri godine vraćeno 443 miliona evra starih dugova prethodne gradske vlasti, dok će naredne godine biti vraćeno 72 miliona evra.

“Na pravom smo putu da konsolidujemo javne finansije i to ne kaže Siniša Mali, ili Slobodan Milosavljević, dobili smo po prvi put kreditni rejtnig i to B+”, rekao je Mali.

On je poručio da će biti nastavljena politika štednje, bez nepotrebnih troškova.

“Bavimo se pravim investicijama, planiramo i kupovinu novih autobusa, čistilicia, kontejnera…”, rekao je Mali.

U ukupnim sredstvima gradske kase, prihodi i primanja budžeta učestvovaće sa 90,662 milijardi dinara, preneta sredstva iz prethodne godine činiće 4,35 milijardi, dok će sopstveni prihodi ustanova iz nadležnosti Grada iznositi 1,08 milijardi dinara.

Gradske vlasti računaju da će ukupni prihodi i primanja po osnovu prodaje nefinansijske imovine dogodine iznositi 87,36, milijardi dinara, dok će po tom osnovu ukupni izdaci dostići 84,12 milijardi dinara, što daje fiskalni suficit od 3,24 milijardi dinara.

Mali je istakao da suficit nije posledica lošeg planiranja ili nedostatka investicija, već je reč o tome da se traži najbolji način za transformaciju Direkcije za građevinsko zemljište.

„Tražimo rešenje i očekujem uskoro dogovor o tome“, rekao je Mali.

Nikad nismo bili bliže izgradnji metroa

Gradonačelnik Beograda izjavio je danas da Beograd nikada nije bio bliži izgradnji metroa, navodeći da će se u 2017. godini raditi na završetku projekta i studije izvodljivosti.

Mali je na sednici Skupštine grada na čijem je dnevnom redu i Predlog budžeta za 2017. rekao da se brzo očekuje odluka o organizaciji Gradske direkcije kako bi se još više investiralo u narednoj godini.

Prema njegovim rečima, sledeće godine se očekuju radovi i završetak rekonstrukcije Trga Slavija, Bulevara oslobođenja, Ruzveltove ulice, takođe završiće se projekat povezivanja Mosta na Adi sa Tošinim bunarom, a biće završene i pristupne saobraćajnice za stanicu Prokop.

Govoreći o investicijama, Mali kaže da će u 2017. biti započeti radovi u bloku 42 za izgradnju nove autobuske stanice, a radiće se i na završetku projekta i fizibiliti studije za izgradnju metroa.

Navodeći da je ove godine izgrađeno 109 kilometara nove vodovodne mreže, Mali je istakao da će se sa tim nastaviti i naredne godine.

“To su samo investicije koje će grad raditi, tu ne računam investicije koje ća raditi gradska preduzeća, nabavka 40 novih autobusa, kontejner , novih kamiona za zimsku službu…”, rekao je gradonačelnik.

Kako kaže, neće se više investirati u “propale projekte”, poput podzemnih kontenjera nego u ono od čega građani imaju koristi.

Kada je reč o socijalnim davanjima, Mali je podsetio da je gradska vlast nasledila dug iz 2013. godine u iznosu od 14 milijardi dinara, podsetivši da se zbog lošeg planiranja budžeta dugovalo trudnicama, socijalnim ustanovama…

Mali je istakao da je gradska uprava ove godine vratila poslednjih 4,6 milijardi dinara duga iz oblasti socijalne zaštite.

Božović: Budžet netransparentan i nepravedan

Šef odbornika DS Balša Božović kritikovao je budžet ocenjujući da je netransparentan i duboko nepravedan i da je pisan van Gradske uprave.

I njegov stranački kolega Zoran Alimpić kritikovao je budžet, ocenivši da je “očigledno” da će se vrlo brzo raditi rebalans.

Alimpić je ukazao da je do 1. decembra 2016. trebalo da se usvoji rebalans budžeta zbog situacije sa Gradskom direkcijom za građevinsko zemljište, pa tek onda budžet za sledeću godinu, dodajući da je ovako sada prekršen zakon o budžetskom sistemu.

Odbornik SNS Vladimir Orlić uputio je demokratama kritiku da se ne drže dnevnog reda, jer su govorili o divljoj gradnji, Zakonu o stanovanju, mladima…

Šef odbornika SPS Nikola Prelević kazao je da je “uživao slušajući neistine i laži” predstavnika opozicije, i kazao da nema ništa protiv da imaju i duplo višse vremena, jer kada čuje njihovu kritiku budžeta, duplo je suigurniji da treba da podrži taj akti.

Kada je reč o divljoj gradnji, Prelević je rekao da je ona “cvetala” u vreme prethodne gradske vlasti, dok je je ova vlast stopirala i počela da ruši nelegalno podignute objekte.

“Smeta vam fontana na Slaviji. Šta je sporno u muzičkoj fontani, pa valjda turista koji dođe treba da vidi nešto lepo i nesvakidašnje”, rekao je Prelević.

Kako se navodi u budžetu, suficit od 3,24 milijarde dinara, primanja od zaduživanja 4,38 milijardi dinara, primanja od prodaje finansijske imovine od četiri miliona dinara i preneta sredstva od 4,35 milijardi, što je ukupno 11,97 milijardi planirano je da se rasporedi za otplatu glavnice po osnovu duga stranim i domaćim kreditorima.

Predviđa se i zaduživanje Grada kod inostranih banaka u iznosu od 35,048 miliona evra i to kod EBRD-a za 29,62 miliona evra za finansiranje unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastukture, a kod Evropske investicione banke za 5,42 miliona evra za finansiranje izgradnje mosta preko Save i pristupnih saobraćajnica.

Sredstva budžeta gradskih opština za narednu godinu iznose 9,74 milijarde dinara.

Takođe, odbornici su usvojili odluku o utvrđivanju kriterijuma i merila za obime budžeta opština, o obimu sredstava za vršenje poslova grada i opština i utvrđivanju prihoda grada i opština, kao i odluku o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta grada u 2018. i 2019. godini.

Usvojene su i izmene odluke o lokalnim komunalnim takstama i izmene odluke o boravišnoj taksi.

Istovremeno, Skupština je donela odluku u konverziji dugovanja kruševačkog “Trajala” i pribojskog FAP-a prema gradu u udeo grada u kapitalu tih preduzeća.

Majkama prvorođenog dečaka i devojčice po 300.000 dinara

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 23°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana