Mali: 120 miliona dinara za toplovod u Banatskoj Beoinfo, Studio B

BeogradBeograd Pocetna 02. 09. 2017. 14:53:58

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na izgradnji toplovoda na uglu Ulica cara Dušana i Banatske, vredne 120 miliona dinara. Mali je istakao da će radovi biti završeni tokom tekućeg meseca, te da će svako domaćinstvo moći da se priključi na stabilniji i ekološki mnogo prihvatljiviji sistem grejanja.

mali-kovacevic-toplovod-zemun

Gradonačelnik je precizirao da se radi o deonici dugoj 1.250 metara, odnosno 2.500 metara novih cevi, što će stanovnicima Banatske omogućiti priključak na toplovod i drugačiji izbor od grejanja na ugalj, drva ili pelet.

– Radovi su počeli 1. avgusta i biće završeni tokom septembra. Takođe nam je važno da na toplovod priključimo i Zemunske kapije – projekat Građevinske direkcije Srbije sa preko 1.700 stambenih jedinica. To je odličan pokazatelj na koji način  velika investicija motiviše lokalnu samoupravu da bude još bolja i da poboljšava infrastrukturu u okolini – rekao je Mali.

On je dodao da se zbog toga bori za svaku investiciju i posebno pohvalio JKP „Beogradske elektrane“, koje su ove godine uradile 25 kilometara novog toplovoda i zamene postojećeg.

–  Ukupno, u poslednje tri godine „Elektrane“ su uradile 75 kilometara novih trasa i to je samo početak, jer od naredne godine očekujemo da ta brojka bude povećana na 70 kilometara godišnje. Na taj način želimo da nadoknadimo 10 godina pauze, koliko ništa nije rađeno tokom mandata prethodne vlasti. Svaki građanin Beograda mora da ima podjednako kvalitetnu infrastrukturu na raspolaganju – naglasio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, u prethodne tri godine rekonstruisano je 636 ulica, na kojima je postavljen novi ili popravljen stari asfalt. To je 325 kilometara, naveo je gradonačelnik, dok je JP „Putevi Srbije“ uradilo još 110 kilometara puteva iz svoje nadležnosti na teritoriji grada Beograda.

–  Opštine su, iz kapitalnog budžeta, uradile još 100 kilometara, što ukupno čini 535 kilometara asfaltiranih puteva u prethodne tri godine. Urađeno je 113 kilometara kanalizacione mreže, kao i 283 kilometra vodovodne mreže, uključujući i zamenu postojeće. Te brojke su zaista neverovatne za radove u gradu, imajući u vidu da smo vratili 455 miliona evra dugova nasleđenih od prethodne vlasti. Zamislite da smo taj novac utrošili na ovakve projekte i investicije – rekao je Mali.

Čistiji vazduh je izuzetno važan, dodao je Mali i rekao da ovo je poruka svima koji se možda dvoume da li da se priključena toplovod.

–  Stabilnije i ekološki prihvatljivije grejanje je korak napred. Svi radovi koje izvode „Elektrane“ su veoma skupi, oprema je kvalitetna, cevi izolovane i to košta. Moram da naglasim da ovo nije finansirano iz kredita, što je bio način prethodne vlasti, već je u pitanju novac koji smo uštedeli. Sve što uštedimo dajemo na infrastrukturu, koja poboljšava kvalitet života svih građana. Od toga nećemo odustati – poručio je Mali.

Gradonačelnik je izrazio uverenje da će građanima Beograda će biti bolje iz godine u godinu jer će biti više investicija i Beograd će biti sve veće gradilište.

–  Svima onima koji nas kritikuju poručujem da nastave, a mi ćemo da radimo i vrednujemo prema ostvarenim rezultatima. Po reakciji ljudi koji su se ovde okupili može da se zaključi koliko im ovo znači. Građani koji ovde žive imaće mogućnost da se priključe, a da li će to uraditi zavisi isključivo od njih. Stvorili smo uslove za to i nadam se da će njihov izbor biti priključenje na toplovod. Mislim da je ova opcija za njih najbolja, pre svega ekološki, jer je ovaj deo Zemuna svojevrsna „crna tačka“ grada Beograda, zbog štetnih gasova koji nastaju sagorevanjem uglja i drveta – zaključio je Mali.

Zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević je istakao da se opština trudi da svaki od 200.000 stanovnika Zemuna ima kvalitetne uslove za život.

– Uz pomoć grada Beograda, bez koga su nam ruke vezane, mnogo toga smo uradili u prethodnih nekoliko godina. Ipak, u narednom periodu ćemo raditi na još više projekata, a dolazak gradonačelnika za sve u opštini znači još veću obavezu da izlazimo u susret građanima u svakom smislu – rekao je Kovačević.

Događaju je prisustvovao i direktor JKP „Beogradske elektrane“ Goran Aleksić.

4 Responses to “Mali: 120 miliona dinara za toplovod u Banatskoj”

 1. Ing Zoran Vukov kaže:

  Svi naši političari vole da se hvale svojim uspesima ali ne ističu kako su UŠTEDELI NOVAC sa kojim se izvode ovi radovi.Tako svake godine ne vršeči OBRAČUN između kupljenih kwh koji korisnici daljinskog grejanja kupuju sa 12 akontacionih uplata, a na kraju grejnog perioda NEZAKONITO BEZ PRIKAZA OBRAČUNA PRISVOJE vrednost one količine kwh koji nisu isporučeni jer su akontacioni mesečni iznos dvostruko veći od ispravnog i tako svaki korisnik plati vrednost 2 grejna sezone. Tako i u završenoj sezoni 2016/17 korisnik je kupio 189,2615 kwh/m2 stana god, dok je isporučeno (po merenju) 116,2026 kwh. čime je prisvojeno za stan od 60 m2 79.945,22 din (plaćeno sa popustom) – 48.854,67 (iznos stvarne obaveze)= 31.090,55 din (nezakonito prisvojeno ne prikazivanjem obračuna) KOLIKO JE PRISVOJENO U BEOGRADU ? Ako podelimo 31.090,55 din sa 60 m2= 518,18 din/m2 (prisvojeno). Beograd ima 21.000.000 m2 grejne površine x x 21.000.000 m2 = 10.881,692.499,90 din i to predstavlja UŠTEDU KOJA SE ISTIČE OD STRANE GREDONAČELNIKA. Sa ovim sredstvima se lako izdvaja 120.miliona za izgradnju toplovodne mreže u Banatskoj kao i druge investicije. Ako uporedimo trošak grejanja sa gasom tada korisnik umesto 79.945,76 din i cenu kwh od 11,47 din/kwh , platio je za istu površinu 33.929,89 din za skoro isti utrošak od 113,4708 kwh/m2 stana , a cena plaćenog kwh je ostvarena sa 4,98 din/kwh. Interes širenja toplovodne mreže je upravo gradske vlasti a ne i korisnika, jer se na sadašni način fakturisanja nezakonito puni buđet grada jer je korisnik koji se greje sa gasom platio manje 79.945,76 din (grejanje daljinskim) – 33.905,07 din (grejanjem gasom) =46.040,69 din ušteda. Jasno je da je interes građana da se umesto toplovoda izgradila linija snabdevanja gasom jer bi tako sa ušteđenim sredstvima mogli da otplate investiciju za plaćanje priključka i kupovinu kotla i ugradnju instalacije za grejanje u stanu. Ovako niko nema interes da se priključi na sistem daljinskog grejanja koji je najskuplji vid grejanja jer se fakturiše pored stvarne obaveze i REKET.

 2. Ing Zoran Vukov kaže:

  Jasan je interes vlasti da širenjem toplovoda ostvari i monopol a i daleko veće troškove za krajnjeg korisnika mada je taj vid grejanja daleko skuplji od polaganja cevi za transport gasa do korisnika. Toplovod nije trajno rešenje što se vidi u čestim havarijama, kao i potrebom da se izvrši zamena instalacije (dato u samom tekstu) što na kraju opterećava korisnika grejanja. Gasna mreža je znatno jeftinija za postavljenje jer sadrži jednu cev plastičnu i zahteva manje kopanje rova od postavljanje 2 cevi sa izolacijom za daljinsko grejanje. Dok kod gasne mreže nema gubljenja gasa, kod daljinskog grejanja gubici toplotne energije iznoci 10% u razvodu od toplane do korisnika što korisnika takođe opterećuje kroz cenu kwh. Pa zašto gradska vlast širi toplovodnu mrežu? Ključni razlog je što je cenovnik toplana falsifikovan i naplatom PAUŠALNOM CENOM I BEZ OBRAČUNA (kao u Beogradu) obmanjuje građane i nezakonito naplaćuje sa cenom 1432,71 din/m2 god čime korisnik kupuje 189,2615 kwh/m2 stana dok je prosek od 12 god 91,2405 kwh/m2 zagrevane površine u objektu, a gde je zagrevan i hodnik to iznosilo 97,304 kwh/m2 god (za plaćanje). Krijući ove podatke od korisnika krije se i REKET kojim se prisvaja vrednost jedne grejne sezone. Iznos REKETA je jasno dat u naplati „PO UTROŠKU“ gde je 389,87 din/m2 god izdvojen jer se ta vrednost ne može ostvariti očitavanjem isporučene energije jer nije ni isporučena. To JE USTVARI PARAFISKALNI NAMET ILI DRUGI POREZ NA IMOVINU STANA; JER SE NAPLAĆUJE PO POVRŠINI STANA.
  Ako pogledamo kretanje nabavne cene gasa ukucati: Russian Natural Gas- Monthly Price, vidi se da je ona na istorijskom minimumu kao i pre Ukrajinske krize a da se cena daljinskog grejanja za domaćinstvo nije smanjila u zadnje 2 grejne sezone pa ni sada za treću grejnu sezonu koja dolazi.Smanjena je cena gasa za domaćinstva i toplane od ~24% međutim i toplane nisu smanjile senu za grejanje po UREDBI VLADE i time su toplane prenele svoje dugove na korisnike daljinskog grejanja. Kako se korisnicima daljinskog grejanja ne dozvoljava isključenje sa sistena jasno je da je intres Vlasti da se REKET naplaćuje jer se time finansiraju lokalne samouprave i partije.

 3. Ing Zoran Vukov kaže:

  Uvidom u projekat Zemunske kapije, koji se sastoji od osam objekata sa ukupno 1.700 stanbenih jedinica ukupne površine 200,000 m2, a koji su predviđeni za daljinsko grejanje i naplatu po utrošku, jasan je motiv gradskih vlasti da se grejanje obavlja sa daljinskim jer će se za kratko vreme troškovi izgradnje toplovoda isplatiti nakon priključenja. Tako sa naplatom za 200.000 m2 x 389,87 din/m2 god ( angažovana snaga koja je izmišljena obaveza) korisnici će godišnje platiti 77.974,000 din- 7%= 72.515,820 din/god ili mesečno 6.042.985 din/mes. kada uluženih 120.000.000 din u izgradnu toplovoda podelimo sa 6.042.985 din= 19,86 meseci je potrebno da se ulužena sredstva u izgradnju toplovoda povrate, a posle toga jnaplatom ovog reketa stvaraju se sredstva za nova ulaganja kao i sada od sredstava prisvojenih od ne PRIKAZIVANJA OBRAČUNA.
  U prethodnim komentarom ukazao sam da je ekonomičnije da se izgradio gasni priključak, koji je za korisnike u eksploataciji daleko povoljniji. Da bi se uverili u ove tvrdnje pročitajte članak u Politici od 25.02.2014 ukucajte: Grejanje cele zime za 150 evra, u kome se jasno daje primer ovakvog grejanja korisnika na gas, pa će te razumeti razloge zašto grad ne širi gasnu mrežu već gasi individualne kotlarnice.

 4. Ing Zoran Vukov kaže:

  Budući kupci stanova koji su građeni za grejanje daljinskim grejanjem morali bi da znaju sledeće: Da je svaka zgrada građena sa fasadnom izolacijom i da se prosečno godišnje isporučuje po m2 zagrevanog prostora u zgradi između 90 do 92 kwh/m2 godišnje, a ako se greje i hodnik i drugi prostor tada je količina kwh /m2 stana za plaćanje do 100 kwh/m2 stana, što se krije od korisnika. Tako ukupna površina stanova u Zemunskim kapijama od 200.000 m2 godišnje prosečno će utrošiti mak 98 [kwh/m2go] x 200.000 m2=19.600.000 kwh ćija je ukupna vrednost po sadašnjoj ceni 7,57 din/kwh=148.372.000 din-7% (popust)= 137.795.960 din (stvarna obaveza). Ali naplatom INSTALISANE SNAGE sa cenom 389,71 [din/m2 god] x 200.000 m2 =77.942.000 din -7% popust) platiće ovaj reket 72.486.060 din, ili UKUPNO 210.282.020 din. Koliko bi koštao trošak grejanja na gas gde je prosečna godišnja potrošnja 11,16 [m3/m2 stana god], (prosek od zadnjih 4 godine).Konačna cena m3 gasa koja je plaćena u sezoni 2016/17 je iznosila 43,42 [din/m3]. Tako 200.000 m2 x 11,16 [m3/m2 stana] x 43,42 [din/m3] = 96.913.440 don . Ako uporedimo godišnje troškove grejanjem 200.000 m2 u Zemunskim kapijama (daljinski) = 210.282.021 din sa grejanjem gasom od 96.913.440 din/god , jasno je da je grejanjem na gas jeftinije za 113.368.581 din godišnje što je više nego duplo je se ne plaćaju troškovi usluge TOPLANE kao i REKET koji uzima gradska uprava sa izmišljenom stavkom – instalisana snaga . Svako može shvatiti da nije interes vlasti da korisnici plaćaju manje grejanje,, naprotiv oni se trude da naplate što više od građana jer tako finansiraju ogroman broj partijski zaposlenih kadrova isto kao i sa umanjenim penzijama i platama, kupujući vreme svoje vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana