Makron: Odbraniti demokratiju u vreme uspona autoritarizma Tanjug

SvetSvet Pocetna 17. 04. 2018. 12:14:20

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i „neliberalnih demokratija“ unutar Evropske unije.

makron-francuska

„U suočavaju sa autoritarizmom, odgovor nije autoritarna demokratija, već autoritet demokratije“, rekao je Makron obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu, što Rojters vidi kao kao prekriven osvrt na vlade u Poljskoj i Mađarskoj.

Makron je, istovremeno, pozvao na energičnu kampanju na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju 2019, u vreme kada se Evropska unija suočava s izazovima zbog izlaska Britanije iz bloka i porasta nacionalizma.

Ocenio je da je važno imati „demokratsku i kritičku debatu“ o tome šta je Evropa.

Makron je dodao da građani „žele novi projekt“ za EU, koji se bavi njihovim brigama i strahovima u svetu u kojem, kako je rekao, saveznici poput SAD okreću leđa sporazumima o multilateralnoj trgovini i klimatskim promenama, dodaje AP.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao Evropljane da se hitno dogovore o mapi za reformu valute evrozone i ekonomske unije.

Makron je dodao da je Francuska spremna da poveća svoj doprinos budžetu EU, pod uslovom da on postane efikasniji.

 

Junker posle Makronovog govora: Prava Francuska se vratila

Prava Francuska se vratila, ocenio je danas predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron održao govor pred poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Junker je, takođe, pohvalio Makronovu „posvećenost Evropskoj uniji“, preneo je Rojters.

„Želim da izrazim svoje emocije i prijateljstvo, kada čujem da se francuski predsednik izražava na način na koji čini. Prava Francuska se vratila“, rekao je Junker obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu nakon govora Makrona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana