Sve spremno za predstojeće izbore u Beogradu Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 02. 03. 2018. 09:32:31

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić kaže da je sve spremno za predstojeće izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, koji će se održati u nedelju, 4. marta. Na snazi je izborna tišina uoči lokalnih izbora u Beogradu, Sevojnu, Boru i Aranđelovcu, koja traje do zatvaranja biračkih mesta.

izbori-greb

Lukić je podsetio da su proglašene 24 izborne liste, odnosno jedna više nego na prethodnim izborima 2014. godine.

– U Beogradu ima 1.185 biračkih mesta, to jest dva više nego na prethodnim predsedničkim i gradskim izborima. Na snazi je predizborna tišina, a predsednici biračkih odbora ili njihovi zamenici treba da jave ukoliko primete propagandni materijal, plakate, bilborde u krugu od pedeset metara od biračkog mesta ili na samom biračkom mestu. Zaduženi su i komunalna inspekcija i komunalna policija, a angažovana su i javna gradska preduzeća da uklone primećeni materijal – istakao je Lukić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Predsednik Gradske izborne komisije je podvukao i da je od 24 izborne liste 20 ispunilo uslove za određivanje proširenog sastava biračkih odbora i GIK-a, tako da se očekuje da na svakom biračkom mestu bude po tridesetak ljudi. Osim toga, istakao je Lukić, akreditovano je i šest posmatrača sa 650 ljudi, koji će pratiti rad biračkih odbora na terenu, a moći će i da prisustvuju centrali GIK-a, gde će se obavljati konačna verifikacija rezultata izbora.

On je precizirao i da niko ko nije upisan u izvod iz Jedinstvenog biračkog spiska ne može da glasa jer je zabranjeno da se u njemu bilo šta dodaje, dopisuje, ispravlja ili prepravlja. Takođe, potrebno je i da se glasač legitimiše važećom ličnom kartom,  važećim pasošem ili ličnom kartom kojoj je istekao rok trajanja ako sa sobom ima stari obrazac lične karte i prijavu u MUP-u da je traženo izdavanje nove. Sva lica koja pune osamnaest godina do 4. marta biće upisana u Jedinstveni birački spisak, dodao je Lukić.

Gradska izborna komisija neće objavljivati preliminarne rezultate pre dobijanja zapisnika o radu biračkih odbora, odnosno pre unošenja podataka u aplikaciju izbora jer tek takvi, verifikovani podaci mogu da se objavljuju kao verodostojni rezultati izbora, zaključio je Zoran Lukić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana