Lukač odbacio optužbe i najavio tužbu Tanjug

RegionRegion Pocetna 10. 05. 2018. 16:39:25

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj posebnoj sednici, sazvanoj na zahtev dela poslanika opozicije, razmatra uzroke i posledice smrti Davida Dragićevića (21), čiji otac Davor optužuje ministra policije Dragana Lukača za saučesnistvo u ubistvu sina.

republikasrpska72021072014.jpg

Ministar Lukač je i danas te optužbe kategorično odbacio i najavio tužbu.

Telo mladog Dragićevića izvađeno je iz Vrbasa u Banjaluci 24. marta, a njegov nestanak je prijavljen nedelju dana ranije.

Davidova smrt je podigla na noge deo javnosti u Republici Srpskoj, a novinar Slobodan Vasković je pre tri dana na svom blogu objavio uznemirujuću fotografiju nastradalog, koja je, kako se navodi, snimljena prilikom obdukcije.

Fotografija je objavljena i na Fejsbuk grupi „Pravda za Davida“.

Vasković je, naime, jedan od onih koji tvrde da je David brutalno „pretučen pa ubijen“, a o tome, kaže, svedoče i fotografije sa obdukcije.

Nadležni su na konferenciji za novinare nakon pronalaska tela naveli da je u pitanju „zadesna smrt“ (slučajna), ali roditelji mladića u to ne veruju.

Od tada se građani, zajedno sa Davidovim roditeljima, svakodnevno okupljaju na Trgu Krajine u Banjaluci i zahtevaju da se pronađu ubice njihovog sina.

Lukač je na sednici parlamenta upitao danas ko ima pravo da optužuje bez ijednog dokaza ikoga za ovako teška krivična dela.

“Sve što smo čuli od Davora Dragičevića nije iznenađenje. Ovo je očigledno pripremljen performans za optužbe prema meni lično, ali i institucije Srpske bez ijednog dokaza”, rekao je Lukač na posebnoj sednici na kojoj se razmatra dokument o stanju bezbednosti u Banjaluci i Srpskoj “Pravda za Davida – pravda za sve”, prema predlogu narodnih poslanika.

Najavio je da će podneti krivične prijave protiv svakoga ko ga optužuje bez ijednog dokaza, poput blogera Slobodana Vaskovića, ali i pojedinih narodnih poslanika.

“Slobodan Vasković usmerava Dragičevića, kao i pojedini političari koji žele da iskoriste ovo na morbidan način. Razumem Dragičevićevu bol, ali ovo je izluđivanje njega u velikoj nesreći koja ga je zadesila da bi ga iskoristili za svoje interese”, rekao je Lukač.

On je rekao da u Srpskoj postoje institucije čiji je posao da utvrde šta se dogodilo.

Lukač je istakao da je donesena odluka o ukidanju tajnosti podataka u slučaju smrti Davida Dragičevića jer je utvrđeno da postoji potreba da se ovi podaci učine dostupni javnosti.

“I ja sam stvarao Republiku Srpsku, borac sam prve kategorije, ratni vojni invalid, sedam litara krvi sam prolio za ovu Republiku u svim borbama, ranjavanjima i operacijama koje sam podneo”, rekao je Lukač.

On je istakao da je i njegov desetogodišnji sin lažno optužen na društvenim mrežama da je učestvovao u premlaćivanju Dragičevića, te poručio da neće dozvoliti da iko naudi njegovoj deci.

“Vasković javno piše da zna ko su ubice, ali neće da kaže. Ko onda prikriva ubice? Nismo čuli ko je ubica. Meni da je neko dete ubio, a da institucije neće da urade, znam šta bih uradio”, rekao je Lukač i dodao da je tri puta od Tužilaštva zatraženo da sasluša Vaskovića, jer kako sam tvrdi zna ko su ubice, ali su oni odgovorili da on nije relevantan.

Ministar je ocenio da je Vasković manipulator koji svojim pisanjem “teroriše Republiku Srpsku”.

“Koliko mrzi Srpsku, znamo iz njegovih priča u magazinu “60 minuta“ u kojima je govorio da je Republika Srpska “crna rupa“ u kojoj se skupilo svo zlo. Bakir Hadžiomerović ga je izbacio iz emisije kada je dobio snimke da je u Srebrenci kao novinar frizirao dokaze i terao nesrećne zarobljene ljude da pričaju ono što on hoće”, rekao je Lukač.

Ministar je ispričao i da kada je prvi put, kako je rekao, u javnosti pomenuo Vaskovića u javnosti, nakon svih lažnih pisanja o njemu, napisao je da je postavio snajperiste na krovove koji će pucati u narod.

Nakon toga, dodao je Lukač, u posetu mu je došao izaslanik Ambasade SAD da kaže da ne napada Vaskovića.

Lukač tvrdi da Vasković živi od napada na RS i dodaje:

“Ambasador SAD u BiH ne dođe kod predsednika ni kod predsednika vlade, već sedi sa Vaskovićem. Od njega dobija informacije šta se dešava u Srpskoj. Vasković izbegava da mu policija uruči sudski poziv, pa onda nakon toga piše da neko hoće da ga ubije. Taj čovek danas vodi proces u predmetu “Dragičević““, istakao je Lukač.

Lukač je još jednom potvrdio da je Davidova smrt nastupila utapanjem.

“Nije bilo povreda koje su izazvale smrt. Smrt je nastupila utopljenjem u vodi”, rekao je Lukač,preneli su banjalučki mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana