Dodik: Bez Srbije mnoge stvari ne bismo mogli da uradimo Tanjug

RegionRegion Pocetna 22. 09. 2018. 14:12:25

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posebno je, tokom otvaranja Severnog krila UKC-a, zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pomoći koju je Srbija uputila Republici Srpskoj. On je istakao da bez Srbije mnoge stvari ne bi mogle biti
urađene.

dodik-tanjugvideo

 

Dodik je zahvalio i ministri zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru.

„Želim da zahvalim gospodinu Lončaru što pripada timu gospodina Vučića koji gleda u Republiku Srpsku i ne pita šta vi tamo radite, nego pita šta vama treba“, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je istakao da bez Srbije mnoge stvari ne bi mogle biti urađene. „Nismo mogli ništa da uradimo ni onda kad smo ovđe vodili borbu i kad su mnogi naši stradali, a da nije bilo otvorene saradnje sa zdravstvenim institucijama širom Srbije, predvođeni sa VMA, koji su pružali pomoć i nisu pitali za formalnosti, nego je bilo pitanje spašavanja ljudskih života“, podsetio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske čestitao je na ovom uspehu, rekavši da to smatra radnim uspehom.

„Smatram ovo radnim uspehom. Još 1998. godine sam zatekao Klinički centar u očajnom stanju. Prioritet je bio da počnemo rekonstrukciju. Čekali smo da se vratimo 2006. godine da počnemo sa tim. U međuvremenu pet godina, sve je stajalo“, izjavio je Dodik.

Naveo je da se išlo postepeno, da su se obezbeđivala sredstva i da su se na teret države i buddžeta izgradio ovaj UKC.

„Iskoristili smo da svaki čovek koji nešto radi, meri se po onome što ostavi iza sebe. Dosta moramo da uradimo u zdravstvenom sektoru. Moramo da otvorimo bolnicu u Istočnom Sarajevu, da izgradimo bolnicu u Doboju“, naglasio je predsednik Srpske.

Dodik je najavaio da će na istoj lokaciji na Paprikovcu biti izgrađeni Srednja Medicinska škola i Medicinski fakultet.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je takođe zadovoljstvo što je ovako kapitalan projekat, u vreme raznih izazova, izgrađen u vreme mandata Vlade na čijem je čelu. Vrednost projekta iznosi 84 miliona evra, a realizovan je za 43 meseca.

 

Lončar: Srpska danas dobila ustanovu za ponos

U Banjaluci su svečano otvoreni Severno krilo i centralni blok Univerzitetskog kliničkog centra, u prisustvu ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, koji je poručio da će građani RS sada imati uslove za lečenje kakvi postoje u svetskim metropolama, a lekari i medicinsko osoblje mogućnost za kvalitetno usavršavanje.

Lončar je istakao značaj ulaganja u zdravstvo, kako u kadrove, tako i u infrastrukturu i opremu.

„Republika Srpska danas dobija ustanovu za ponos, gde ce građani imati uslove za lečenje kakvi postoje u bilo kojoj svetskoj metropoli, a lekari i medicinsko osoblje mogucnost da se u savremenom i modernom ambijentu kvalitetno usavrsavaju. U Srbiji ćete, kao i do sada uvek imati podrsku i iskrenog partnera“, istakao je Lončar „apelujući“ na zaposlene u UKC RS da pruže podršku direktoru Vladu Ðajiću u njegovom radu.

Ministar se posebno zahvalio rukovodstvu Republike Srpske – predsedniku Miloradu Dodiku, premijerki Zeljki Cvijanović i ministru zdravlja Draganu Bogdanoviću na istrajnosti da jedan kapitalni projekat uspesno izvedu do kraja i u roku.

U delegaciji ministra zdravlja Srbije bili su direktorka RFZO Sanja Škodrić Radojević, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojkovic i vd direktora KCS Milika Ašanin, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Vrednost projekta iznosi 84 miliona evra, a realizovan je za 43 mjeseca.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podsetio je da je 1998. godine zatekao Klinički centar u očajnom stanju i da je prioritet bio da se počne rekonstrukcija.

„Čekali smo da se vratimo 2006. godine da počnemo sa tim. U međuvremenu, sve je stajalo“, rekao je Dodik.

Kako je rekao, moraju se otvoriti bolnica u Istočnom Sarajevu, i izgraditi bolnica u Doboju.

Ministar zdravlja Srpske Dragan Bogdanić rekao je da će se ovaj dan pamtiti.

„Trebalo je da prođe više od 50 godina da se napravi jedna ovakva ustanova, ali uspjeli smo. Sve ovo vreme imali smo podršku da napravimo UKC od predsjednika i premijerke, svih ministara i direktora UKC u ranijem periodu. Posebno se zahvaljujem pacijentima koji su imali strpljenja, ali od danas imaju bolje uslove i kvalitetniju uslugu“, dodao je Bogdanić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana