Ljajić:Srbiji potreban demokratski ustav Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 14. 02. 2018. 13:28:32

Predsednik SDP Srbije Rasim Ljajić danas je sa kandidatima za odbornike za Skupštinu grada Beograda na Zemunskom keju položio cveće na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava i poručio da je Srbiji potreban novi demokratski ustav.

ljajic72019072014.jpg

„Na ovaj način hteli smo da se podsetimo ljudi koji su svojim idejama i svojim delima očito bili ispred vremena u kojem su živeli. Imajući u vidu činjenicu da je Sretenjski ustav u to vreme bio slobodouman, demokratski, napredan akt, jedan od prvih ustava u Evropi i svakako prvi moderni ustav Srbije i prvi ustav takve vrste na prostoru Balkana, mi želimo na ovaj način da pošaljemo poruku o važnosti prvog najvišeg akta za jednu zemlju“, rekao je Ljajić.

Kako je saopšteno iz SDPS, Ljajić je kazao da je Srbiji sada potreban novi demokratski ustav.

„Potreban je jedan zdrav temelj za našu kuću koja se zove Srbija. Srbiji je sada potreban novi demokratski ustav do koga će se doći kroz demokratsku debatu u jednoj demokratskoj atmosferi sa ciljem da se ostvari što veći stepen saglasnoti po mogućstvu konsenzusa kako se taj ustav ne bi menjao svakih deset godina u zavisnosti od dnevno političkih interesa i od toga ko je u tom trenutku na vlasti“, rekao je Ljajić.

On je istakao da je neophodno da Srbija u demokratskoj proceduri ima jednu vrstu rasprave o najvišem pravnom aktu i da je bolje da ta rasprava traje duže, ali da na kraju rezultira tekstom ustava koji će preživeti više političkih generacija i više vlasti bez obzira bile one na levici ili na desnici.

Socijaldemokratska partija Srbije u svom Programu promoviše tzv. ustavni patriotizam, što znači da se patriotizam građana pokazuje odanošću vrednostima ustavnog poretka.

„Mi verujemo u to načelo, u ustavne norme, u vrednosti i principe demokratske procedure. Možemo da se razlikujemo po mnogo čemu, ali moramo da poštujemo demokratske procedure, tj. na koji način se donose odluke i na koji način se vrši vlast“, rekao je Ljajić.

On je istakao da su Srbiji potrebne stabilne demokratske institucije koje se temelje na Ustavu i naglasio da je Sretenjski ustav govorio o načelu podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku što je u to vreme bilo gotovo nezamislivo.

„Bez obzira na razlike, regionalne, nacionalne, političke, ustavni patriotizam može da integriše i reintegriše sve različitosti koje u Srbiji postoje“, rekao je Ljajić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 9°C

Slaba kiša

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana