Ljajić: Tragikomično, Tači govori o podeli centralne Srbije Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 09. 08. 2018. 09:54:25

Kada govorimo o rešenju kosovskog pitanja čini mi se da smo ušli u tragikomičnu situaciju, više tragičnu nego komičnu, jer je sada Hašim Tači počeo da govori o podeli centralne Srbije, rekao je danas potptredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

ljajic-rasim-sdp

 

On je naglasio da Tači govori o podeli, ali ne podeli Kosova, već da korekcija granica podrazumeva pripajanje Preševa, Bujanovaca i Medveđe Kosovu.

„Tači govori o podeli, ne o podeli Kosova već o podeli centralne Srbije. Kao da smo svi bunjike jeli, pa će neko da prihvati takvu ideju. Ne postoji i jedan čovek koji bi u Srbiji o tako nečemu mogao i da razgovara“, rekao je LJajić za Tv Prva.

Kako kaže, u Srbiji se kritikuje svaki čin dijaloga, govori da treba sačekati bolja vremena „kao da je stanje za srpsku zajednicu na KiM idealno pa treba da ga sačuvamo, jer pregovorima ćemo nešto da izgubimo“.

„Mi zapravo čuvamo iluziju da se ništa na Kosovu nije promenilo, da je Kosovo naše, iako nemate nikakvu faktičku vlast. Kritikuje se pravno obavezujući sporazum koji sada i ne postoji, kritikuje se svako rešenje koje se pojavi u medijima, a niko ne predlaže rešenje“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Srbija u rešavanju kosovskog pitanja mora da ima proaktivnu ulogu, da traži kreativno rešenje, te da, ako je međunarodna zajednica tvrdila da je pitanje Kosova sui generis problem, mora da se pronađe i neko „sui generis rešenje“.

Ljajić napominje da bez EU i SAD kosovsko pitanje teško može biti rešeno i da bi do sada bilo pronađeno da je postojala mogućnost da se reši direktno u srpsko-albanskom dijalogu.

„Jasno je da su kosovski Albanci imali podršku međunarodne zajednice za ostvarivanje svojih ciljeva. Bez učešća EU i SAD teško da ovaj problem može biti rešen“, zaključio je Ljajić.

Ljajić:Ideja o promeni imena škola deo predizborne kampanje

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je inicijativa Bošnjačkog nacionalnog veća, na čijem je čelu Sulejman Ugljanin, da škole u Tutinu, Novom Pazaru i Prijepolju promene imena, deo predizborne kampanje za izbore za nacionalne savete u novembru.

„Ne mogu da nađem nijedno racionalno objašnjenje već da je ovo deo predizborne kampanje za izbore za nacionalne savete koji se održavaju u novembru. Kako drugačije da protumačite ideju za koju unapred znate da nema nikakve šanse da bude realizovana“, rekao je Ljajić za Tv Prva.

On je podsetio da promenu naziva imena škola moraju da predlože školski odbori, a da odobri Ministarstvo prosvete.

„To je procedura koja sprečava svaku ideju koja može da dovede do novih etničkih podela koje nam u ovom trenutku nisu potrebne“, zaključio je Lajić.

Ljajić:Očekujemo rekordan devizni priliv od turizma

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se tokom avgusta očekuje najveći broj turista u Srbiji zbog brojnih festivala, te da se do kraja godine ostvari devizni priliv veći od 1,35 milijardi evra, što bi bio rekord.

„Avgust je najbolji mesec što se tiče turizma u godini i mi očekujemo da će popraviti odličnu turističku sezonu uprkos lošijim vremenskim prilikama u junu i julu. Naš devizni priliv je veći za 18 odsto nego u istom periodu prošle godine“, rekao je Ljajić za Tv Prva.

On očekuje da će biti ispunjen cilj postavljen na početku godine, a to je 3,5 miliona turista na kraju godine i ukupan devizni priliv veći od 1,35 milijardi evra, što bi bio rekord.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana