Ljajić: Problem potencijal Srbije za izvoz, ne plasman robe Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 13. 03. 2018. 12:31:02

Potencijali Srbije za izvoz mesa mnogo su veći problem, nego što ima problema sa plasmanom te robe u inostranstvu, izjavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

krava72005092014-stb

“I sigurno postoji mnogo veća potreba za našim mesom, nego što su naši potencijali u ovom trenutku. Samo da vas podsetim da mi imamo kvotu za izvoz goveđeg mesa, tzv. “baby beef” na tržište EU od 8.700 tona, a da smo prošle godine izvezli svega 400 tona mesa”, rekao je Ljajić novinarima.

Kako je precizirao, Srbija je najviše mesa izvezla u zemlje regiona, a ukazuje i da od januara ove godine imamo i 5.000 tona mesa u slobodnoj trgovini sa Turskom i taj izvoz je krenuo od prošlog ponedeljka, uprkos činjenici, naglašava, da taj sporazum nije još ratifikovan, ali je Turska izrazila spremnost da se i pre ratifikacije otpočne sa izvozom mesa na tržište Turske.

“Da pojednostavim, u ovom trenutku, mnogo veći problem su naši potencijali mogućnosti za izvoz, nego što su problemi sa plasmanom te robe i sigurno postoji mnogo veća potreba za našim mesom, nego što su naši potencijali u ovom trenutku“, rekao je on.

„Velike su mogućnosti poljoprivrede, naši instituti i Novog Sada, posebno za izvoz semena pšenice, kukuruza, sarađivali su sa Iranom i nadam se da je pred nama jedan period mnogo intenzivnije saradnje, kada govorimo o izvozu poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Ljajić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana