Linta: Pomirenje moguće ako se Hrvatska suoči sa ustaštvom Tanjug

Region PocetnaReporter 04. 08. 2016. 12:24:22

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da pomirenje sa Hrvatskom moguće samo ako se Hrvatska zaista suoči sa ustaštvom i zločinačkom prošlošću.

linta72003082014.jpg

 

To znači, kako dodaje, da Hrvatska konačno prizna da je učinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu i da Hrvatski sabor donese jednu deklaraciju o osudi tog genocida.

Kako kaže da hrvatski zvaničnici prestanu da idu u Blajburg na pomen ustaškim zločincima, da se oštro kažnjavaju svi koji pevaju ustaške pesme, koriste ustaške znakove.

Da Hrvatska konačno kazni sve odgovorne za zločine protiv Srba tokom devedesetih godina, da poštuje srpske žrtve i da vrati imovinska prava stotonama hiljada proteranim Srba, nastavlja on.

„Tek tada je moguće govoriti o trajnom miru, stabilnosti i pomirenju između dva naroda“, naglasio je Linta .

Komentarišući inicijativu mladih iz Hrvatske za potpisivanje petricije da svi Srbi koji su prognani i ne mogu da se vrate zaslužuju bar izvinjenje, Linta kaže da podržava takvu inicijativu, ali da ona u Hrvatskoj nema šanse za uspeh jer je u toj zemlji na delu rehabilitacija ustaške ideologie.

On je ukazao da će se Dan sećanja na prognane Srbe u Oluji obeležiti večeras u Busijama, a da je za sutra planiran parastos u crkvi Svetog Marka u 11, sati, zatim da u 12 sati kreće šetnja do Sava centra gde će u 14 sati biti održana memorijalna akademija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana