Krajiški Srbi, po ko zna koji put, kolateralna šteta Studio B

Objavljeno: 10.06.2019. 18:55 Izmenjeno: 12.06.2019. 11:18

Radoje Petković, potpredsednik Vijeća srpske nacionalne zajednice Grada Kastve, umro je od posledica povreda nakon što ga je 24. aprila brutalno pretukao ispred jednog kafića u Viškovu kod Rijeke ratni zločinac Ilija Glavić, koji je, kaže Miodrag Linta, poznat po zlodelima u logorima na području Bosanskog Broda u proteklom ratu. Istovremeno, prošlog vikenda u Supetru na Braču grupa huligana pretukla je dvojicu Srba iz Vukovara, koji su se tu zatekli kao sezonski radnici, a povod za napad bila je nacionalna netrpeljivost. Skandalozno je i to što su oba napadača puštena na slobodu.

printscreen facebook/Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, na slici Radoje Petrović

Tragična smrt Radoja Petkovića, istaknutog člana srpske zajednice u Hrvatskoj i napadi na srpske državljane na Braču, potvrda su nesporne istine da je „ustaštvo“ temelj današnje Hrvatske i normalna pojava u hrvatskom društvu, kaže predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.linta-stb

Hrvatska, na papiru, ima politiku prema manjinama usklađenu sa evropskim standardima, ali je ona bila samo paravan za ulazak u Uniju. Situacija na terenu je katastrofalna, a za to podjednaku odgovornost snosi i Evropska unija koja, kaže Linta, žmuri pred povampirenim ustaštvom i primenjuje politiku duplih standarda.

Oba ova događaja potvrđuju  ono na šta upozoravam decenijama – da je temelj današnje Hrvatske ustaštvo, genocidna NDH i da je to u navodno modernoj članici evropske zajednice samo legalizovano, kaže Linta i dodaje da za ovu tvrdnju ima na desetine hiljada dokaza. Ustaški pozdrav „za dom spremni“ ušao je u dnevnu upotrebu, Tompsonovi koncerti se finansiraju iz državnog budžeta, a najviši državni zvaničnici hrle u Blajburg, da se poklone pobijenim ustašama.

Hrvatska je zarad ulaska u EU uskladila zakonodavstvo, ali je to mrtvo slovo na papiru, a situacija u praksi katastrofalna. Ništa što Srbi u Hrvatskoj preživljavaju ne može se podvesti pod izolovane događaje. Tamo, kaže Linta, postoji prećutni konsenzus države, katoličke crkve, akademije i Matice Hrvatske da nikada nije bilo nikakvog genocida i da ustaše nisu bile ološ i ubice već borci za slobodu, a da su jedini agresori bili Srbi.

Krajiški Srbi su „balkanski Kurdi“. Proterano je pola miliona, na ognjšta se vratilo tek nekoliko desetina hiljada, uglavnom starijih. Danas ih ima više u Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu nego u Hrvatskoj. Svemu tome kumuje i Zapad koji primenjuje dvostruke standarde – u papirima i zakonima je sve u redu, Hrvatska je lojalna članica EU i NATO-a, priznala je nezavisno Kosovo, uvela sankcije Rusiji. U toj priči krajiški Srbi su, ocenjuje Linta, ko zna koji put obična kolateralna šteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 20°C
Min: 11°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana