Linta: 78 godina od osnivanja monstruozne NDH Tanjug

RegionRegion Pocetna 10. 04. 2019. 12:38:50

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijapsoru i Srbe u regionu Srbije Miodrag Linta podsetio je da je na današnji dan prije 78 godina, 10. aprila 1941. godine, u Drugom svetskom ratu osnovana zloglasna ustaška Nezavisna Država Hrvatska, čiji je smisao postojanja bio da uništi Srbe.

linta72003082014.jpg

Smisao postojanje te nacištičke tvorevine bio je da „uništi Srbe monstruoznim ubijanjem i prisilnim pokatoličenjem. Obeležja NDH su bili brojne jame, logori i druga mesta ubijanja po Lici, Dalmciji, Kordunu, Baniji, Slavoniji, Sremu, hrvatskim gradovima, Bosni i Hercegovini“, istakao je Linta.

Kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, on je podsetio da je na području NDH bilo više od 1.000 stratišta srpskog naroda od kojih mnoga posle rata nisu obeležena.

Linta je posebno ukazao da su jedino „u toj monstrum državi postojali organizovani logori za decu“ i da je „u NDH, prema podacima koji još nisu konačni, ubijeno 75.000 dece mlađe od 14 godina“.

Podsetio je i da su spomenici kojima je obeležen deo stratišta, srušeni ili uklonjeni od strane hrvatskog režima Franje Tuđmana i muslimansko-hrvatskih vlasti u BiH.

„Srbija ima nacionalnu i patriotsku obavezu da konačno osnuje Memorijalni centar kao mesto gđe će se ozbiljno i sistematski proučavati genocid koji je NDH počinila nad srpskim narodom. Na taj način Srbija bi se barem jednim delom odužila našim žrtvama i poslala jasnu poruku da ih nikad neće zaboraviti“, dodao je Linta.

On je rekao da, pored toga, Srbija treba da traži da se na dostojan način obeleže sva mesta stradanja srpskog naroda iz vremena NDH, da se ekshumiraju i sahrane posmrtni ostaci srpskih žrtava iz stotina velebitskih i hercegovačkih jama i da se isplati pravična odšteta žrtvama genocida i njihovim potomcima od strane Republike Hrvatske.

Naveo je i da je neophodno da se uradi muzejska postavka u Spomen-području Jasenovac koja bi pokazala istorijsku istinu o zločinu nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i da je zločin počinjen okrutnim masovnim ubijanjem, zasnovanom na rasnim zakonima i ustaškoj ideologiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 12°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana