Li: Hvala Vučiću i narodu Srbije, nastavljamo dalje Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 18. 12. 2018. 16:46:42

Ambasador Kine Li Mančang zahvalio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na maksimalnoj podršci na velikom projektu za RTB-a Bor, koji je danas zvanično preuzela kineska kompanija Ziđin, te izrazio nadu da će u narednim godinama biti još više zajedničkih projekata Srbije i Kine.

bor-rtb-greb

 

„Posebno treba da zahvalim narodu Srbije što veruje kineskoj kompaniji i sto joj je pružio ovakvu jednu šansu“, rekao je Li, koji je danas prisustvovao potpisivanju ugovora o pristupanju novog član, odnosno o preuzimanju RTB-a Bor.

Li je zahvalio i ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću što je uložio veliki trud, kao i izvršnom direktoru Ziđina i starijem potpredsedniku te kineske kompanije Džordžu Fangu što je konkretno vodio taj projekt.

„Tokom realizacije očekujemo još pomoći, podrške zaposlednih i Vlade Srbije. U nekoliko proteklih godina između naše dve zemlje potpisano je ili je realizovano dosta projekata. Očekujem da će ih narednih godina biti još više. Zato hoću da naglasim, ovo je tek početak“, rekao je Li.

Fang je rekao da je danas veoma poseban dan za Ziđin i za Bor, te naglasio da vidi svetlu budućnost te kompanije u Boru.

„Zahvaljujemo na prilici koju smo dobili od srpskog naroda, od srpske Vlade, kineskog naroda i kineske Vlade. I zahvaljujemo se na prilici da zajedno sa našom braćom i sestrama zajedno radimo za bolju budućnost“, poručio je Fang.

Ziđin je kineska kompanija listirana na berzama u Hong Kongu i Šangaju i jedna je od najvećih rudarskih kompanija u Kini, kaže Fang i dodaje da je Ziđin drugi najveći proizvođac bakra u Kini i najveći proizvođac cinka u toj zemlji.

„Ali, nezavisno od toga da li je u pitanju zlato ili bakar, u svakom slučaju se podudara sa poslovanjem RTB-a. Ispunjeni smo jednom nadom i verujem da ćemo uspeti da poboljšamo sve u kompaniji RTB u Boru počevši od menadžmenta, proizvodnje, rudarstva, flotacije, topionice, sa svih aspekata“, kaže Fang.

Za Srbiju je rekao da je veoma lepa zemlja, bogata prirodnim resursima, puna prijateljski nastrojenih ljudi, koja ima efikasnu Vladu, te naglasio da postoji dugo „čelično“ prijateljstvo između Srbije i Kine.

„Srbija je ključan faktor u kineskom projektu “Jedan pojas, jedan put“, novi put svile koji je započeo predsednik Si Ðiping. Zajedno želimo da budemo vredni sa srpskom braćom i sestrama. Pod podrškom srpske Vlade, pogotovo ministra Antića, pod podrškom predsednika Vučića i Sija, vidimo svetlu budućnost za našu kompaniju“, poručuje Fang.

Kineska kompanija „Ziđin Majning“ danas je zvanično preuzela RTB Bor.

U ponedeljak je uplatila 350 mililona dolara za dokapitalizaciju, tako da joj je pripalo 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Kompanija u Boru zvaće se Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor a uskoro će joj, kako je najavio ministar Aleksandar Antić, biti pridodat naziv Srbija.

Plan je da uloži ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75 odsto investirati u prve tri godine.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Ugovor o pristupanju novog člana, odnosno ugovor o preuzimanju danas su potpisali minstar Antić i izvršni direktor Ziđin-a i stariji potpredsednik te kineske kompanije Džordž Fang.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana