Srbija na samitu „16 plus 1“ Tanjug, foto Vlada Srbije

EkonomijaEkonomija Pocetna 07. 07. 2018. 18:37:34

Srbija je na sedmom samitu Kine i zemalja centralne i istocne Evrope „16 plus 1“, koji je danas završen u Sofiji, od ukupno 18 potpisanih dokumenata potpisala tri: komercijalni ugovor za prugu Novi Sad – Subotica, Memorandum za rekonstrukciju pruge Beograd-Niš i Memorandum za izgradnju industrijskog parka za voće i povrće.

brnabic-li-borisov

Plenarnoj sednici je prethodio poslovni forum koji je okupio više od 250 kineskih kompanija i oko 700 poslovnih ljudi iz centralne i istocne Evrope.

Srbija je sa Kinom već ostvarila projekte u vrednosti od pet milijardi dolara.

 

U Sofiji o infrastrukturi i energetici

Premijerka Ana Brnabić kaže da će delegacija Srbije na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se održava u Sofiji, razgovarati o projektima u oblasti infrastrukture i energetike.

Među infrastrukturnim projektima, Brnabić je istakla nastavak izgradnje Koridora 11, kao i modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta koja je, kako je navela, u fokusu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Brnabić je za RTS naglasila da se kreće i sa radom na pruzi Beograd-Niš-Preševo, kao i da će biti potpisan sporazum o razumevanju.

U oblasti energetike, Brnabić je ukazala na „veliki projekat“ izgradnje termoelektrane Kostolac B3 snage 350 megavata i na toplodalekovod između Obrenovca i Beograda.

Posebno je naglasila da je važno što kineska kompanija Zi Ðin učestvuje u tenderu za strateškog partnera za RTB Bor.

„Nadamo se da će to biti završeno do kraja godine i da će oni dati dobru ponudu“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije dodala je i da su dve kineske kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u Ikarbusu.

Glavne tačke samita, kojem prisustvuju lideri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.

Brnabić je ranije izjavila da očekuje mnogo od Samita 16+1 Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji i gde će biti potpisano nekoliko ugovora.

Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene oblasti: industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije.

U delegaciji sa predsednicom Vlade su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Brnabić se juče u Sofiji sastala sa premijerom Kine Li Kećiangom, na kojem je istaknuto da je Srbija centralna zemlje u okviru inicijative Pojas i put i da dve zemlje imaju veliki broj konkretnih projekata, od čega najviše u oblasti infrastrukture i energetike.

 

Brnabić: Samit potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji još jednom je potvrdio čelično i iskreno prijarteljstvo Srbije i Kine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Bilo je fantastično videti na samoj izložbi, koja je održana u okviru samita o svim projektima, u okviru inicijative 16+1, da su najveći i najkonkretniji projekti upravo projekti koje je Srbija imala sa Kinom“, rekla je Brnabić obraćajući se novinarima u Sofiji.

Ona je podsetila da je s kineskim premijerom Lijem Kećijangom obišla neke od tih zajedničkih projekata, poput mosta Zemun-Borča i pruge Beograd-Budimpešta, te je naglasila da joj je izuzetno drago „da smo ovim samitom u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju i izvođenje za celu deonicu u Srbiji“.

Navodeći da je pre samita već počela izgradnja deonice Beograd-Stara Pazova i Stara Pazova-Novi Sad, Brnabić je rekla da sada počinje izgradnja deonice Novi Sad-Subotica, odnosno Kelebija.

„Videli smo energetske projekte sa Šangaj elektrikom i videli smo sa Huaveijem projekte pametnog transporata, tako da je mnogo projekata koje Srbija i Kina imaju“, ukazala je premijerka.

Ona je dodala da je centralna tema samita bila kako sarađuje EU sa Kinom.

Kako je objasnila, cilj inicijative 16+1 nije da se razdvajaju „neke zemlje članice EU i zemlje kao što je Srbija, koje žele da postanu članice EU, već da se dodatno spajaju“ i da može da ima „sinergetski efekat između Kine i EU“.

„Zato su i predstavnici EU bili pozvani kao posmatrači na ovom samitu, ali i predstavnici međunarodnih i evropskih finansijskih institucija. Mislim da je to ono što je Srbija uvek i govorila, a to je da ova inicijativa može samo da doprinese snazi i većem ekonomskom razvoju i Srbije i ostalih zemalja koje su članice EU“, poručila je Brnabić.

 

Li i Brnabić za unapređenje saradnje u praksi

Kineska agencija Sinhua izvestila je o sastanku srpske premijerke Ane Brnabić i kineskog premijera Li Kećijanga u u Sofiji, navodeći da je Li tom prilikom ocenio da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije razvija bez problema.

Agencija prenosi i da su se premijeri Kine i Srbije u razgovoru u petak dogovorili da dve strane dodatno unaprede saradnju na konkretnim projektima.

Li, koji u Sofiju boravi u službenoj poseti i učestvuje na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, istakao je da je Kina spremna da produbljuje sarađuje sa Srbijom na različitim poljima na održiv i snažan način.

Napomenuvši da bilateralna saradnja u praksi ima solidnu osnovu, Li je ukazao da rekonstrukcija na deonici Beograd-Stara Pazova na pruzi Beograd-Budimpešta, „vodećeg projekta u okviru saradnje 16+1“, napreduje bez problema i poručio da dve strane treba da udruže napore kako bi se ona nastavila.

Pored toga, naglasio je, železara Smederevo u koju je uložila kineska kompanija, postavila je uspešan primer ne samo bilateralne saradnje, već i saradnje na velikim projektima između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, navela je kineska agenicja.

Sinhua navodi i da je Brnabić rekla da je bilateralna saradnja u praksi beleži stabilan napredak, a da železara Smederevo radi bez problema i postaje sve profitabilnija.

Brnabić je naglasla da je Srbija spremna da sarađuje s Kinom na nastavku projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, te je pozvala kineske kompanije da učestvuju u projektima poput rudarstva, energetike i infrasktrukture.

Ona je pozvala kineske turiste da dođu u Srbiju, posle usvajanja bezviznog režima za kineske državljane, i izrazila nadu da će doći do dalje promocije razmene između ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana