Lezbos: U napadu na migrante 10 povređenih, 100 uhapšenih

SvetSvet Pocetna 23. 04. 2018. 16:09:43

Vlasti na grčkom ostrvu Lezbos saopštile su danas da je najmanje 10 osoba povređeno i prebačeno u bolnicu, dok je više od 100 ljudi uhapšeno posle nasilnog protesta protiv migranata koji su proteklih pet dana kampovali u glavnoj ostrvskoj luci, a noćas su na trgu u Mitileni održali protestno bdenje.

In this Sunday, April 22, 2018 photo, riot police try to keep local protesters away from migrants during clashes at the port of Mytilene, Greece. Authorities on the Greek island of Lesbos say at least 10 people were hospitalized and more than a hundred detained following a violent protest against migrants who had been camped out at the island's main port for five days. (Eurokinissi via AP)

 foto Eurokinissi via AP

Lokalni demonstranti bacali su noćas baklje i petarde na migrante i palili kante za smeće, tražeći od njih da napuste trg, prenosi AP.

Državna televizija javlja, pozivajući se na bolničke zvaničnike, da većinu povređenih čine migranti i da niko nije teže povređen.

Policija je rano jutros evakuisala izbeglice i druge migrante posle celonoćnog protesta u najvećem gradu na Lezbosu, i prebacila ih u prepun centar za migrante, nakon što su ih napali antimigrantski nastrojeni ekstremisti, prenela je američka agencija.

U operaciji izvedenoj pred zoru, policija je migrante koji su protestovali uterala u autobuse i prebacila ih u kamp u Moriji, takođe na Lezbosu, a lokalni mediji navode da je operacija trajala manje od 10 minuta.

Migranti, koji su kampovali na trgu Sapho u Mitileni, traže slobodu kretanja koja, za većinu, znači premeštanje u druge zemlje EU čim dobiju azil.

Uoči izbijanja sukoba protekle noći, gradonačelnik ostrva Sprid Galinos ponovo je uputio zahtev vladi da smanji visok nivo pretrpanosti kampova na Lezbosu i drugim ostrvima.

„Ovde se nalazi 10.000 tražilaca azila, a naša opština ima 27.000 stanovnika. Naše ostrvo je ponovo talac. Lezbos više ne može da izdrži“, napisao je gradonačelnik u pismu grčkim ministrima za pitanja migracija i javni red.

Vladajuća levičarska partija Siriza saopštila je da ekstremno desničarski „razbojnici“ stoje iza noćašnjih napada.

„Ovo je bila dobro organizovana akcija, sa ubilačkom namerom, specifične krajnje desnice, sa kriminalnim i huliganskim elementima koji nemaju nikakve veze sa ostrvom niti sa njegovom tradicijom“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Umerena kiša

Trenutna temperatura 1°C

Umerena kiša

Ponedeljak
Susnežica

Max: 3°C
Min: 1°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana