Laridžani: Podška Irana teritorijalnom integritetu Srbije Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 09. 10. 2018. 18:47:48

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Irana Alijem Laridžanijem, koji je ponovio podršku Irana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i napomenuo da Iran podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Antalija, 9. oktobra 2018.- Predsednica Narodne skupstine Maja Gojkovic danas je, na 3. sastanku predsednika parlamenata zemalja Evroazije u Turskoj, porucila da je Srbija snazno opredeljena da nastavi da radi na sveobuhvatnom unapredjenju prijateljskih odnosa i saradnje sa zemljama evroazijskog regiona. FOTO TANJUG/ KABINET PREDSEDNICE NARODNE SKUPSTINE/ bg

FOTO TANJUG/ KABINET PREDSEDNICE NARODNE SKUPSTINE/ bg

Gojković i Laridžani su, na marginama 3. sastanka predsednika parlamenata Evroazijskih zemalja u Turskoj, naglasili da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski i izrazili uverenje u nastavak plodne saradnje na unapređenju i proširenju odnosa.

Predsednica srpske skupštine je istakla da postoji interes da sa razvija svestrana saradnja sa Iranom u obostranom interesu i ukazala da je Srbija opredeljena za produbljenje prijateljskih odnosa i čvršću privrednu saradnju, saopšteno je iz parlamenta.

Gojković i Laridžani su izrazili zadovoljstvo zbog intenziviranja parlamentarne saradnje u proteklom periodu kako na najvišem nivou, tako i na nivou radnih tela, kao i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je zahvalila Iranu na poštovanju međunarodnog prava i principijelnim stavovima po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i ukazala da je Srbija privržena dijalogu i realizaciji dogovorenih rešenja, te upoznala predsednika Islamske konsultativne skupštine Irana sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Laridžani je podsetio na podršku Irana po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i napomenuo da Islamska Republika Iran podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Gojković i Laridžani su razgovarali i o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje i povećanju robne razmene, kao i borbi protiv terorizma, a Gojković je uputila poziv predsedniku Islamske konsultativne skupštine za uzvratnu posetu Srbiji.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Kazahstana Nurlanom Nigmatulinom, sa kojim je razgovarala o unapređenju parlamentarne saradnje, kao važnom segmentu unapređenja ukupnih odnosa dve prijateljske države.

Ona je pozvala Nigmatulina da u cilju daljeg razvoja saradnje između parlamenata dođe u posetu Srbiji, što će biti prilika za potpisivanje sporazuma o saradnji, kao dodatnog unapređenja odnosa Srbije i Kazahstana.

Nigmatulin je uputio poziv predsednici Narodne skupštine Republike Srbije za naredni, 4.sastanak zemalja Evroazije, koji će biti održan u Kazahstanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana