Kurc: EU donela mir evropskom kontinentu Tanjug

RegionRegion Pocetna 09. 05. 2016. 09:17:58

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, povodom Dana Evrope, istakao da je veliko dostignuće EU što je evropski kontinent, koji je bio u prošlosti obeležen mnogim ratovima, postao kontinent mira.

euzastava72014072014.jpg

Kurc je, u video-poruci, rekao da je mladima u EU mir nešto što se podrazumeva, te ukazao i na druga dostignuća koja su ključna i osetna, navodeći slobodu putovanja i rada širom Unije.

Takođe je podvukao da se EU nalazi pred dva velika izazova – izbegličkom krizom i predstojećem referendumu u Velikoj Britaniji.

„Izbeglička kriza mora biti stavljena pod kontrolu. To što je situacija sada bolja nego pre pola godine ne znači da smo je rešili. Kriza još nije gotova i daleko smo od rešenja“, upozorava Kurc.

Prema njegovim rečima Evropa mora uspeti da sama štiti svoje spoljne granice, kao i da sama odlučuje ko može da uđe, a ko ne.

„Samo ako u tome uspemo Evropa bez unutrašnjih granica ima budućnost“, naglasio je Kurc.

„Drugi izazov je 22. juni, referendum u Velikoj Britaniji, koji može sve promeniti. Nadam se da će Velika Britanija ostati u EU, jer bi Unija bila ekonomski i geopolitički slabija bez nje, ali i zato što se London stalno zalagao za EU kao jak ekonomski prostor i blagostanje“, objasnio je on.

Kurc je izrazio nadu da će se Velika Britanija odlučiti za „pravi smer“.

Na kraju on je poručio da je neophodno stalno raditi na tome da EU bude bolja i da se neprestano razvija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana