Kuburović:Skandalozno što UNMIK preuzma ulogu države Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 02. 12. 2017. 17:35:29

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je skandalozno to što UNMIK preuzima ulogu države i ulaže prigovor Interpolu protiv poternica koje je raspisala Republika Srbija protiv Ramuša Haradinaja i još 17 osoba i istakla da odluke sprskih pravosudnih organa ne može niko da ukida, pa ni Generalni sekretarijat Interpola.

kuburovic-tanjug

 

Reagujući na odluku Komisije za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu koja je usvojila prigovor UNMIK-a i odlučila da Interpol više neće tretirati pomenute poternice, Kuburović je u izjavi za Tanjug podsetila da su one na snazi još od 2004. godine.

„Postavlja se pitanje da li uopšte UNMIK može da se poziva na Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Interpola 2010. godine, imajući u vidu da su poternice za Haradinajem i ostalima raspisane još 2004. godine“, rekla je Kuburović i dodala da je sporno što se nakon 13 godina preispituju poternice koje su sve vreme bile na snazi (i kod Interpola).

Ministarka pravde je istakla da odluke srpskih pravosudnih organa ne može niko da ukida pa ni Generalni sekretarijat Interpola, budući da je poternica raspisana 2004. godine po naredbi Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Ona je naglasila da je Srbija u junu ove godine odgovorila na prigovor koji je UNMIK uložio povodom poternica za komadantom OVK Ramušem Haradinajem i ostalim osumnjičenim licima za zločine počinjene na KIM.

„U odogovoru na prigovor UNMIK-a mi smo detaljno odbrazložili koji se postupci vode pred Tužilaštvom za ratne zločine u kojoj su fazi, na osnovu kojih pravnih propisa su raspisane poternice i na osnovu kojih se zakonskih odredaba postupci vode“, dodala je ministarka pravde.

Kada je reč o Haradinaju, protiv njega je i dalje u toku postupak pred Tužilaštvom za ratne zločine, naglasila je Kuburović.

Prema njenim rečima, Srbija mora da ispunjava svoje obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23 u procesu evropskih integracija koje se odnose i na sprovođenje Nacionlne strategije za procesuiranje rartnih zločina.

„Srbija svakako ostaje posvećena otkrivanju ratnih zločina, njihovom procesuiranju, bez obrzira da li su u pitanju lica sprske nacionalnosti ili neke druge“, naglasila je Kuburović.

Ranije danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavilo je da će se žaliti na odluku Interpola da više ne tretira poternice za Haradinajem i još 17 osoba.

Interpol ne može da ukine potrenicu protiv Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi, ali može samo da „zamagli“ poternicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, rečeno je ranije danas Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Na sajtu Interpola, na spisku traženih lica, ne vidi se više ime kosovskog premijera, koje se nalazilo na spisku od 18 osoba sa Kosova i Metohije, koje traži Srbija.

Haradinaj je 4. januara ove godine bio uhapšen u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu poternice koju je protiv njega u putem Interpola raspisala Srbija.

Nakon četiri meseca ekstradicionog postupka, tokom kojeg je bi u pritvoru, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtev Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK i pustio ga na slobodu.

Prištinske vlasti su zatim, zatražile povlačenje poternice protiv Haradinaja, kao i ukidanje poternice za drugim licima sa Kosova čija imena su se našla na listi traženih po nalogu Srbije.

Haški tribunal je pravosnažno 2012. godine oslobodio Haradinaja za zločine na KIM, ali ga Srbija traži zbog zločina za koje mu se nije sudilo pred Tribunalom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana