Kuburović:Predlozi tužilaca za izmene Ustava biće razmotreni Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 21. 09. 2017. 17:22:52

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će predlozi tužilaštva o izmenama Ustava Srbije koje se tiču njihovog položaja biti razmotreni, napomeninjući da o toj temi treba da postoji širi društveni konsenzus.

kuburovic-tanjug

„Tužioci čine deo učesnika u javnoj raspravi za izmene Ustava i svakako ćemo uzeti u razmatranje ono što su dostavili, ali tužioci nisu jedini koji treba da daju reč o tome kako treba da bude regulisan njihov položaj, budući da je reč o ustavnom aktu povodom kojeg treba da postoji širi društveni konsenzus, a ne samo da se čuje jedna strana“, rekla je Kuburović odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Ona je podsetila da je pre više meseci počela javna rasprava o izmenama Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno procesa izbora nosilaca pravosudnih funkcija, izbora članova i sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva.

„Konsultativni sastanci zajedno sa Kancelarijom za civilno društvo se redovno odvijaju i svi zainteresovani akteri su pozvani da dostave svoja mišljenja i da učestvuju u javnim raspravama. Udruženje tužilaca je samo jedan od aktera koji učestvuju u ovom procesu“, napomenula je Kuburović.

Ona je dodala da će po okonsčanju konslutativnog procesa Ministarstvo pravde izraditi predlog izmena Ustava koji će biti dostavljen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

„Tek nakon toga možemo da usaglasimo konačan tekst predloga koji može da se uputi na dalje razmatranje“, napomenula je ministarka.

Četiri strukovna udruženja, među kojima je i Udruženje tužilaca Srbije dostavila su Ministarstvu pravde zajednički predlog za promene 11 članova Ustava, s ciljem da se tužilaštvu obezbedi puna nezavisnost i da funkcioniše kao pravosudni, a ne državni organ.

Takođe, jedna od predloženih novina je da se proširi nadležnost javnog tužilaštva na zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, u slučaju kada državni organi, odnosno njihovi pripadnici, krše prava i slobode građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana