Kuburović: Preispitaće se kazne za nasilje u porodici Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 07. 2017. 14:30:30

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da Radna grupa tog ministarstva radi na odgovarajućim izmenama Krivičnog zakonika i da će svakako razmatrati pitanja izmene krivičnih dela i propisanih kazni za nasilje u porodici.

sudpravda16012015.jpg

Ona je podsetila da je u novembru prošle godine izmenjen Krivični zakon po kome je već povećana minimalna kazna, te da su propisane kazne za nasilje u porodici kod nas među strožima u Evropi.

Kuburović kaže da je tu pitanje primene zakona.

„Prošle godine imali smo 2.200 osuđujućih presdua za nasilje u porodici, a više od 60 odsto su bile uslovne osude“, ukazala je ministarka i dodala da nije uvek stvar samo zakona, već je reč o odgovarajućoj reakciji sudova.

Bolja koorodinacija centara za socijalni rad, policije i tužilaštava predviđena je novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Ona je istakala da je od početka primene tog Zakona izrečeno više od 1.000 hitnih mera, a da je u 200 slučajeva došlo do kršenja tih mera i izricanja kazne zatvora.

U skladu sa tim Zakonom, naznačila je, osnovan je i Savet za borbu protiv nasilja u porodici, koji će prvi sastanak održati sledeće nedelje.

One Response to “Kuburović: Preispitaće se kazne za nasilje u porodici”

  1. hatka rizvic kaže:

    A ustavni sud ?ko prolazi sa ubistvom na Ustavnom sudu R Srbije -ili se to ne sudi?anonimno molim!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Sreda
Oblačno

Max: 2°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana