Kuburović i Lončar: bolji uslovi za zatvorenike i zaposlene Tanjug, Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 02. 08. 2017. 16:55:37

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je danas da će radovi Specijalna zatvorska bolnica u okrivu Okružnog zatvora u Beogradu biti kompletno renovirana i opremljena savremenim aparatima do kraja oktobra ove godine, sa povećanim smeštajnim kapacitetima za 20 odsto.

Beograd, 2. avgusta 2017. - Ministarka pravde Nela Kuburovic i ministar zdravlja Zoran Loncar obisli su renoviranu Specijalnu zatvorsku bolnicu Okruznog zatvora u Beogradu. Upravnik okruznog zatvora Zvonko Grulovic u obilasku. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

„Zahvaljucjhi rekonstrukciji i sredstvima koja su ulagana u poslednjih pet godina, a to je blizu 190 miliona dinara uspeli renovirana su sva odeljenja osim jednog, na kome će radovi biti završeni do kraja oktobra“, precizirala je ministarka nakon obilaska te ustanove zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Tom priliko oni su istakli da Vlada Republike Srbije ulaže velike napore na poboljšanju uslova u kojima borave, kako lica lišena slobode, tako i zaposleni u ovim ustanovma.

Kuburović je podsetila da je Specijalna zatvorska bolnica specifična ustanova gde se na lečenju nalaze osuđena lica, lica kojima je izrečena obavezna mera psihijatrijskog lečenja i čuvanja u ustanovi, kao i lica kojima je izrečena obavezna mera lečenja od narkomanije i alkoholizma.

„Poslednjih nekoliko godina izdvojili smo velika sredstva za nabavku dodatne opreme, ne samo za Specijalnu zatvorsku bolnicu, već i za ambulante u okviru zatvora širom Srbije. U narednom periodu nastavićemo da poboljšavamo uslove ne samo za zatvorenike, već i uslove rada zaposlenih“, rekla je ministarka.

Ona se zahvalila ministru Lončaru, koji je prepoznao značaj ove bolnice i najavila da će zajednička komisija dva ministarstva raditi u narednom periodu kako bi se poboljšali uslovi rada zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

Lončar je ocenio da uslovi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici ispunjavaju sve norme koje propisuje Evropska unija i organizacije koje se bave pravima pacijenata i pravima zatvorenika.

„Naša obaveza je da kao društvo svim građanima ove zemlje omogućimo i pružimo zdravstvenu zaštitu. To se odnosi i na lica prema kojima su izrečene mere bezbednosti i koja se upuhcuju ovde. U Specijalnoj zatvorskoj bolnici danas imamo najsavremenije dijagnosticke uređaje i opremu, stvoreni su pravi bolnički uslovi, dostojni pacijenata“, rekao je ministar Lončar.

On je posebno zahvalio lekarima i medicinskom osoblju zatvorske bolnice na požrtvovanom radu budući da su u toj ustanovi smešteni pacijenti sa ozbiljnim dijagnozama.

„Svaka im čast na požrtvovanosti i na radu – uverio sam se da čine maksimium da pomognu svakom pacijentu koji se nađe kod njih“, rekao je Ministar zdravlja.

Lončar je najavio da će dva puta nedeljno dolaziti specijalisti iz kliničkih centara da pomognu lekarima u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i da će biti formirane zajedničke komisije na kojima će se donositi odluke i mišljenja.

Specijalna zatvorska bolnica je namenjena za lecenje svih lica koja su tako obolela da im je potrebno bolnicko stacionarno lecenje, odnosno sva lica čije lečenje prevazilazi mogucnosti lečenja u ambulantama zatvora ili kazneno-popravnih zavoda.

Kapacitet bolnice je projektovan za smeštaj oko 400 bolesnika, a njihov broj prelazi i 600 lica.

Trenutno je u njoj smešteno 597 lica, od toga na psihijtariji 369 pacijenata, narkomaniji 107, alkoholizmu 89, na sudsko medicinskom veštačenju 5, a od somatskih bolesti se leči 27 pacijenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pljusak i grmljavina

Max: 24°C
Min: 19°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana