Kosovske vlasti prestale sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 27. 05. 2018. 11:14:58

Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa u toku dana, kosovske vlasti prestale su sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani i teška mašinerija je navodno povučena, saopštila je Eparhija raško-prizrenska na „Tviteru“.

manastirdecani16092015

„Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze“, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske na Tviteru.

OEBS je potvrdio da su radovi obustavljeni i da je teška mašinerija uklonjena iz zaštićene zone. OEBS podseća da se svi radovi unutar Specijalne zaštićene zone moraju ugovoriti kroz Savet za implementaciju i posmatranje.

„Pozivamo sve strane da potraže međusobno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim obavezama“, navodi se na stranici OEBS-a na Fejsbuku.

Apostolova i Delavi: Pridržavati se zakona o zoni V.Dečana

Šefica kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova i ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi poručili su vlastima u Prištini da treba da se pridržavaju zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Tim povodom se oglasila Natalija Apostolova, koja je naglasila da je veoma važno pridržavati se zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani. „Savet za implementaciju i posmatranje odobrava svaku moguću akciju“, poručila je Apostolova na Tviteru.

Americki ambasador Greg Delavi takođe je prokomentarisao situaciju ističući da su SAD u potpunosti saglasne sa stavom OEBS-a po ovom pitanju.

Na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, u subotu su započeti radovi, iako to nije u skladu sa kosovskim zakonima, niti sa standardima UNESKO-a. Na put je dovezena teška mehanizacija, a radovi su prekinuti nakon reakcija međunarodnih predstavnika i nevladinih organizacija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana